Vil du bli bedre i fotball? Se vekk fra ballen!

De spillerne som kun ser på ballen skjønner ingenting: Det ser alltid ut som de har dårlig tid og de tar ofte dårlige valg. Verdens beste derimot, ser først og fremst vekk fra ballen, for å kunne se hele bildet.

De har forstått at for å kunne posisjonere seg godt, og ta gode valg er de avhengige av å søke etter informasjon fra med-/motspillere rundt seg med jevne mellomrom. Når vi ser Messi, Busquets eller andre genier på TV er det ikke tilfeldig at de tilsynelatende alltid har god tid med ballen, eller at de regelmessig sjokkerer oss med å slå tilsynelatende umulige pasninger. Det er heller ikke tilfeldig at disse spillerne ofte er de som ser vekk fra ballen flest ganger i løpet av en kamp.


Les også: Disse fem feilene gjør «alle» trenere 


Fra forskning gjort i Premier League (2011) av Geir Jordet er det tydelig at spillere som søker etter informasjon vekk fra ballen oftere slår flere suksessfulle gjennombruddspasninger og generelt slår færre feilpasninger. Nordmannen Geir Jordet er blant verdens ledende forskere på området og har bidratt til flere forskningsprosjekter. Som en slags kort oppsummering av studiene, kan man si at bedre spillere stort sett utfører flere visuelle søk vekk fra ballen, og tar til seg mer informasjon pr søk enn resten.

 

Fotball på TV er ødelggende for fotballforståelsen

Å se fotball på TV bygger opp under en uvane om å se mer på ballen enn på spillet. All den tid kameraene ønsker å zoome inn på spillere og vise frem nye sko og hårsveiser heller enn å vise så mye av banen som mulig vil ikke dette endres. Når ekspertene i studio analyserer kampen i ettertid bruker de ofte en annen kameravinkel, hvor du ser alle 22 spillerne samtidig. Da får de mer informasjon om hva som skjer, hvem som gjør hva og hvilke valg ballfører har i enhver situasjon. Dette er også bildene klubbene selv bruker på å analysere kamper, ingen profesjonelle klubber ønsker å basere analysene sine på TV-bilder.


Spar hele to timer i uka ved å organisere treningen din gjennom Spond 


Tilbake til verdens beste spillere. I fjorårets VM var ingen spillere i nærheten av Kylian Mbappe på ett område: ingen så vekk fra ballen like hyppig i motstander straffeområde som den unge franskmannen. Ingen var i nærheten. Kan det forklare hvordan han gang på gang overasket med utsøkte hælspark og smarte bevegelser?

Dagens øvelser skaper mange uvaner

Det finnes og forskning som viser at spillere som har mottatt individuelle bemerkelser, slik Mbappe fikk etter VM 2018, har en hyppigere søksfrekvens enn andre. Det er derfor mye som tyder på at dette er en ferdighet som er essensiell for dagens toppspillere. Og når spillet går i høyere tempo for hvert år som går kan vi anta at dette vil være enda viktigere for dagens unge å lære!

 

Dette er ferdigheter som vil læres gjennom spill og andre kaos-øvelser. Spesielt om treneren hjelper å skape bevissthet rundt å se vekk fra ballen for å hente informasjon. Samtidig vil man lære dårlige vaner (les: konstant se på ballen) i mange øvelser som er populære i dag. Tenk for eksempel hvor spillerne ser, og hva de ser etter i de fleste pasningsøvelser.


Les også: Møt mannen som gjorde Lampard, Carrick og Ferdinand til stjernespillere

Tilbake
ANNET INNHOLD