Trenerinnlegg: Trening av forsvarsspill

Du taper ikke kamper hvis du ikke slipper inn mål. Likevel virker mange fotballlag på barne- og ungdomsnivå til å nedprioritere trening av forsvarsspill fullstendig.

I noen klubber jobber man systematisk kun med angrepsspill i flere år, andre klubber har noen økter med førsteforsvarerferdighet men ingen fokus på defensiv struktur før ungdomsalderen. Angrepsspill er mer komplekst sies det, og det har de nok rett i. Men hva lærer angrepsspilleren som gang på gang trener på å spille mot et dårlig forsvar?

 

Jeg synes derfor at alle trenere bør ha en huskeregel om at halvparten av øktene man har bør forsøke å skape læring innen forsvarsspill.


Det er liten nytte å lære tusenvis av måter å angripe mot et dårlig lag, når angrepslaget oppnår mestring regelmessig bør treneren veilede motspillet for å øke vanskelighetsgraden. Ett virkemiddel noen trenere bruker for å simulere effekten av godt forsvarsspill er å gjøre spilleområdet mindre. Da får angripere mindre rom og tid, både med ballen og til å tenke. Forsvarsslaget vil da oftere stjele ballen/få ballen ut av spill og derfor oppleve en større mestringsfølelse (uten at de gjør en bedre jobb).

 

En av forsvarslagets oppgaver er å stjele ball, den andre er å beskytte mål. Ett prinsipp for å gjøre dette effektivt er å hindre visse pasninger for å i praksis gjøre banen mindre. Dette er det spissen gjør når han presser midtstopper ut mot siden, resten av laget skyver etter og plutselig er banen veldig liten for mottager av ball. Dette bør læres bort i en tidlig alder, slik at man trener på det man faktisk skal bli god til.

 

Vi skal bli gode til å angripe mot et godt forsvar og vi skal bli gode til å forsvare oss mot et godt angrep. Det må derfor være en balanse i hva vi trener på. Ett alternativ da er for treneren å velge ut noen få nøkkelsituasjoner fra spillet og trene på disse. Først hvordan angriper vi i denne situasjonen, så hvordan forsvarer vi oss. Deretter går vi på neste situasjon, som kan være scoring; hvordan scorer vi mål, økta etter trener vi på hvordan å hindre motstander å score. Det er litt som en trapp, man må bevege begge beina sammen, ellers blir det vanskelig å komme til toppen.

Tilbake
ANNET INNHOLD