Erik Thorstvedt har mange landskamper for Norge. Nå er han fotballekspert i TV 2. Foto: TV 2
Erik Thorstvedt har mange landskamper for Norge. Nå er han fotballekspert i TV 2. Foto: TV 2

Thorstvedt om hvordan man velger rett keeper og hvordan man trener dem

- Det er lett å henge seg opp i høyden, men man skal ikke avskrive små keepere, forteller Erik Thorstvedt. Den tidligere landslagskeeperen påpeker også at trenere ikke skal fortvile over manglende erfaring med keepertrening. Dette kan tvert i mot være en fordel.

- Det kan være vanskelig å finne rett keeper, men unge spillere har bra av å bytte på. Det er også fint for de som ønsker å stå i mål å spille utpå, fordi da blir de bedre med beina. Men for å finne en god og riktig keeper, er det viktig å finne de som har lyst til å stå i mål, samtidig som treneren må gjøre keeperplassen attraktiv. Det vil si at man av og til legger opp til egen keepertrening og ikke kjefter og skjeller ut keeperne for feil, sier Thorstvedt.

Og den norske keeper-kjempen har mange erfaringer å dele med tanke på keepertrening. I løpet av sitt lange fotball-liv, har han merket seg at man ikke skal undervurdere keepere som mangler litt høyde, hverken på barne- eller toppnivå.

-Jeg synes synd på de som er små og blir avskrevet. Man kan stå godt i mål selv om man ikke er høy, og som barn vokser man i ulikt tempo, så det er viktig å ikke tenke for mye på høyde når man velger lagets keeper. Men pass på at spillerne tar valget om hvor de vil og ikke vil spille, ikke treneren, fortsetter Thorstvedt. 

En fordel med manglende erfaring

De fleste som trener barn og unge har spilt fotball selv. I hvert fall litt. Likevel har få av dem stått i mål, særlig i litt voksen alder. Thorstvedt påpeker likevel at «hjelpesløse» trenere uten keepererfaring ikke skal gi opp. Ved å tenke kreativt kan det tvert i mot være en fordel å ikke ha stått i mål selv. 

- Den beste keepeertreneren jeg har hatt hadde aldri stått i mål. Så man må bare tenke hvilke krav som er relevante for en keeper. Ved å observere dette kan man komme opp med fokusområder og øvelser som ikke er gjort før. Dette må man ikke være redd for. Ikke tenk at man må gjøre det alle andre har gjort. Han treneren jeg hadde kom opp med noen syke ting, og noe fungerte bra og andre ting fungerte ikke i det hele tatt, sier Thorstvedt.

Den tidligere landslagskeeperen påpeker også at keepere, selv de unge, er under et konstant press om at man er en liten feil unna å drite seg veldig ut, og at man må klare å leve med dette. Det skiller keepere fra andre spillere ute på banen. «Keepere blir ofte litt tøffere i trynet» mener Thorstvedt. 

- Balanse er viktig

Det er, som Thorstvedt påpekte tidligere, essensielt at trenere ikke lar seg begrense av manglende erfaring. Likevel har den tidligere Tottenham-keeperen noen grunnprinsipper som er nyttig å ta med seg når man trener unge keepere. 

Jeg legger alltid opp til øvelser som gir keeperen god balanse, og at de evner å ta gode avgjørelser. Det kommer langr foran for eksempel reflekser. Ved å ta gode avgjørelser kan man ofte slippe å gjøre veldig mye, og man kan dirigere et lag godt, mens ved å ha god balanse så har man riktig tyngdefordeling på føttene og man kan klare å holde seg stor f.eks i en utrusning. Det nytter ikke å komme fort frem, hvis du kommer frem som et takras, man må være i balanse, sier Thorstvedt og fortsetter.

- Jeg synes heller ikke at keepertrening med 14 skudd på rad hit og dit uten pustepauser er så hensiktsmessig. Begynn å jobbe med teknikk. Det helt grunnleggende er at keeperen begynner sittende og får ballene til siden, deretter kan keeperen opp på knærne, så på huk også er det å bygge på. Dette gir fin læring for unge keepere sier Thorstvedt.

Og for å trene balanse, kan man få keepere til å stå på en bom, på en kantstein eller andre ting som kan fungere som en utfordring rent balansemessig. TV 2-eksperten har også ett siste råd som foreldretrenere kan ta med seg i treningsarbeidet.

- Legg opp til gode vaner og gode rutinger, sånn at det ikke er tilfeldig hva du gjør hver eneste gang. Skap en holdning for keeperen som gjør at han vet at «slik skal jeg stå i mål» også hvis et skudd går inn bak ham, så vet han at hadde skuddet vært litt dårligere, så hadde jeg reddet det med min stil, for det er slik jeg har lært å stå i mål, avslutter Thorstvedt.

Tilbake
ANNET INNHOLD