25 October, 2021

Suksess-treneren Pep Guardiolas favorittøvelse – med en liten vri

Kjært barn har mange navn – rondos, firkant, tysker, boks og annet. Uansett hva man kaller øvelsen, går den ut på det samme. «Angrepsspillerne» skal beholde ballen, mens forsvarsspillerne skal stjele den. Til forskjell fra den opprinnelige firkantøvelsen man ofte kjører i Norge, skal imidlertid forsvarsspillerne prøve å benytte seg av et eventuelt ballbrudd verd å føre ballen ut over sidelinjen.

Se øvelsen forklart og illustrert i videoen under:

Øvelsen gjøres i en middels-stor firkant, med formål om at 4 angrepsspillere holde ballen unna 2 forsvarsspillere. Øvelsen er også mulig å gjøre med flere angripere, og dermed spille for eksempel 6 mot 2. Spilleområdet bør være litt større enn i en tradisjonell firkantøvelse, slik at ballen kan holdes innenfor banen, samtidig som forsvarene tvinges til å organisere seg bedre. Forsvarslaget vil ofte springe i sirkel og kun følge etter ballen i disse øvelsene, det er ingen god vane. Med større bane er ikke det lenger mulig og de blir tvunget til å presse samlet. Når forsvarslaget vinner ballen bytter de begge plass med spilleren som mistet ballen og spilleren som sentret ballen dit. 

Med en vri

Angrepslaget blir belønnet (ved at forsvarslaget får en ekstra runde i midten) for pasninger mellom de to forsvarerne. Denne symboliserer gjennombruddet vi ønsker i kamp og er med å gi øvelsen retning. Forsvarslaget kan kvitte seg med alle «ekstra» og sørge for at neste forsvarslag starter med en «ekstra» ved å vinne ballen for så å dribble den kontrollert ut av firkanten. For det er den vanen vi ønsker å utvikle.

En vanlig feil trenere kan gjøre er at disse øvelsene blir sett på som lek. Det er mye læring i dette dersom det utføres med høy kvalitet – ett godt tips er å starte med å veilede forsvarsspillet, så må angriperne heve seg for å  ikke miste ballen.