Slik planlegger du en god fotballtrening

Mange trenere sliter med å finne en god struktur for å planlegge en god fotballøkt, men fortvil ikke. Her er noen tips du kan ta med deg til neste trening.

Som trener, bør du planlegge hver eneste økt godt. Dette er ikke lett, og særlig ikke når man ofte prioriterer jobb og familie foran gratisarbeidet som trening av barne- og ungdomslag som oftest er. Likevel kan det ofte være greit å prøve å planlegge en økt, slik at man stiller best mulig forberedt. En tydelig plan og struktur, virker også ofte positivt på spillerne, som vet hva de skal gjøre og merker at du har full kontroll og at du ikke sløser tid til å tenke på hva neste oppgaven er. De første tingene du bør gjøre deg opp en tanke om er:

  • Hvor lang skal treningen være? 60 minutter? 90?
  • Hvor mange møter opp på trening?
  • Har jeg en full bane til rådighet, eller bare en halv en?
  • Hvor mye utstyr skal du bruke? Hvor mange baller, kjegler og vester trenger du?

En svært viktig del av treningsplanleggingen er hvor mange spillere som kommer til å delta på trening. Dette avgjør hvor mye plass du trenger, hvordan du skal sikre at ingen spillere må vente for lenge i kø, og hvilke øvelser som passer og ikke. En flott måte å finne ut av dette på, er at laget ditt laster ned Spond og begynner å bruke appen for organisering av trening. Da kan spillerne med et enkelt klikk svare om de kommer på trening eller ikke, enten i appen, på sms eller på mail. I appen registreres også treningsoppmøte, som er essensielt for å fordele spilletid på kamper.

Et annet viktig punkt erutstyret man har til rådighet. Ikke alle klubber har råd til at hvert lag kan bruke masse utstyr, og dermed er det viktig å imporivisere og finne løsninger som gjør at man kan komme i mål med økten man har planlagt.

Likevel er det mange som lurer på hvordan de lager en god treningsplan? Først og fremst er det viktig at man har et mål for økten, eller i hvert fall et fokusområde. Dette gjør at man kan ha en rød tråd i hele treningen, og sakte men sikkert bygge på med flere momenter etter hvert som økten går sin gang. Det er viktig å sette mål som er oppnåelige, og som passer aldersgruppen til ditt lag. Skudd, pasninger, mottak, defensiv plassering og offensive bevegelser kan være eksempler på fine mål for en økt.

Når man har funnet riktig fokus og mål for økten, må man sette opp passende øvelser. Disse gir ofte seg selv, men hvis man selv gjør foreberedelser, kan man kjøpe seg tid til å undersøke nye og spennende øvelser. Likevel er det viktig å passe på underveis i økten at øvelsene man har valgt ut ligger på et passende ferdighetsnivå, slik at det ikke er for enkelt eller vanskelig for spillerne. 

PS. Artikkelen er oversatt fra vår tyske journalist.

Tilbake
ANNET INNHOLD