Rooneys ungdomstrener: - Allerede da han var 10-11 år var han en komplett fotballspiller

Colin Harvey var ungdomstrener i Everton da Wayne Rooney gikk gradene i klubben. Den rutinerte treneren skjønte raskt at kun en dårlig livsstil eller uheldige skader kunne hindre Rooney fra å erobre fotballverden.

- Han hadde spillerforståelse nok til å kunne spille i alle posisjoner. Av og til stod han i mål og da var han nok den beste keeperen vi hadde. Hvis du hadde utfordret ham på hva en høyre back skulle gjøre i en bestemt situasjon kunne han garantert løst det. Han kunne spilt hvor som helst på grunn av en enorm fotballforståelse og fordi han lyttet til andre, innleder Harvey om sin gamle elev.

 

Og Harvey, som hadde tatt et lite steg vekk fra proff-fotballen ved å bli ungdomstrener da Rooney steg i gradene, hadde opplevd det aller meste. Han har ligagull både som spiller og trener på CVen- Likevel hadde han aldri sett et talent med ferdighetene Rooney kunne skilte med. Harvey forteller med stort engasjement:

 

- Ballen spratt like ved midtsirkelen på vår egen banehalvdel da Rooney får kontroll på ballen og smeller til. I tverrliggeren. Keeperen er utspilt mellom målet og sekstenmeteren, men ballen havner nesten tilbake ved midtbanen igjen. Evertons førstelagstrener, Archie Knox, sa «han kan vel ikke ha ment å prøve på det der, vel?», men det gjorde han. Han så ikke opp engang. Han må ha sett at keeper var langt ute, samtidig som spillet gikk sin gang, og da han fikk kontroll på ballen skøyt han, nesten uten å anstrenge seg. Han var nok 14 eller 15 år på det tidspunktet, forteller Harvey.

 
Rooneys-skuddtrening

Harvey forteller at Rooney fikk fri fra skolen noen timer hver tirsdag og torsdag morgen. På grunn av at Harvey måtte kjøre ham rett på skolen etter trening, måtte han gå i skoleuniformen på treningsanlegget. Dette ville alle fått «pes» for, sier Harvey, men ingen mobbet Rooney, fordi han hadde en «aura», forteller gamletreneren. Rooney markerte seg for fotballverden da han som sekstenåring scoret et overtidsmål mot Arsenal. Det kom ved et langskudd etter å ha festet blikket i det ene hjørnet, før han skøyt opp i det andre. Landslagskeeper David Seaman kunne intet gjøre.

 

- Jeg husker at han øvde på slike skudd hver eneste dag. Vi startet treningen halv ti, mens jeg måtte ha ballene klare til klokken ni for at Rooney skulle skyte på tverrliggeren. Helt uten oppvarming øvde han fra forskjellige vinkler, slik at han kunne skru ballen i mål fra ulike hold. Man så dette i kamper også, og han tok det et steg lenger enn de fleste andre. For det er en vanlig teknikk å "se i ett hjørne" og skyte i det andre, men Rooney begynte også med å se i samme hjørnet som han skøyt, og dette forvirret keeperne, sier Harvey.

 

Den tidligere ungdomstreneren anbefaler spillere å trene som Rooney, uten keeper. Ved å stå alene kan man øve inn skuddteknikker sakte men sikkert. Ettersom teknikken begynner å sette seg kan man gjøre det raskere og samtidig som man fører ballen. Først når man klarer å utføre skuddteknikken i «matchspeed» kan man begynne å øve med keeper.

Corner-sniken

Rooney kunne score «stygge» mål også, legger Harvey til, og forteller om en tid hvor han var frustrert over at Rooney tok hjørnespark for Manchester United. På et tidspunkt fortalte til og med den gamle ungdomstreneren United sitt trenerapparat at Rooney ikke burde ta cornerne. 


- Hvis man plasserte ham (Rooney) på bakerste stolpe, så kan han score noen mål i løpet av en sesong derfra. Han var helt unik på dette. Han startet midt i feltet, ved femmeteren, før han snek seg stadig vekk fra mål og på bakre stolpe, og satte inn mål fra kloss hold. Han gjorde dette helt fra han var ung. Man ser ofte at ballen stusses, men at ingen når ballen fordi ingen er plassert bakerst i feltet, men det utnyttet Rooney og gjorde mål på den måten, avslutter Harvey. 

 

PS: Vår engelske journalist, Simon Hart, har møtt Colin Harvey og har skrevet intervjuet på engelsk. Artikkelen er oversatt av Trenerportalens norske journalist, Herman Borgstrøm.

Tilbake
ANNET INNHOLD