25 October, 2021

Norske spillere mangler mentaliteten til Solskjær: – Han er en jævel

I norsk fotball tror jeg du kan lykkes til tross for at du ikke har god mentalitet, fordi det er en manglende råskap på veldig mange. Men i Europa, i toppligaer, så ser du ofte at de norske spillerne faller gjennom. Oftere enn at de får det til. Det tror jeg går på mentalitet. Du må ha en egoisme, kynisme og råskap i bunn som gjør at du er villig til å pushe lenger. Det er det ikke mange norske spillere som har, sier Gauseth før han nevner to: Solskjær og Skjelbred. 

Se video her:

– Per Ciljan Skjelbred har det. Han hadde flere år på benken i Hamburg, litt inn og ut, så ble han lånt ut og fighter seg tilbake fordi han er så knallhard. Solskjær.. samme greiene. Han er en jævel. En jævel. En koselig gutt, ja, men ikke ta feil av den fyren der. Han er beinhard i hue. Det er derfor han har klart å sitte på benken og irritert seg over det, også har han kommet inn og avgjort kampen. Det er på grunn av mentaliteten, sier Gauseth før han stopper opp og trekker pusten, tydelig engasjert i temaet.

– Talent er overvurdert

På spørsmål om hva som er viktigst av talent, mentalitet og trening, svarer Gauseth de to sistnevnet. «Talent er overvurdert, mens hard jobbing og instilling er undervurdert». Med de to tingene er det få ting du ikke kan mestre, sier Gauseth før han utdyper:

– Folk som flyter på talentet sitt blir avslørt. Det har jeg sett mange ganger. Unge spillere, kanskje med ungdomslandskamper, har gjort det bra og kommer opp på A-laget. Men så går det nedover. For de har ikke instillingen, og er ikke villig til å legge ned den harde jobben, sier Mjøndalen-kapteinen.

Selv har Gauseth alltid vært ekstremt opptatt av å vinne. Som ungdom kom han sent i puberteten, og var alltid minst. I følge seg selv har han også i voksen alder alltid vært den tregeste i lag og ligaer han har spilt i. På tross av fysikken har han vært profesjonell fotballspiller i 15 år.

Fotballspilleren med deltidsjobb som Eliteserien-ekspert mener at kjærligheten til fotball og god mentalitet er det som har sørget for at han har kunnet nå det nivået han er på. Videre forteller han at norsk fotball generelt er for «redd» for spillere som virkelig ønsker å vinne, og som viser det ved å være forbanna på medspillere etter kamp. Han mener at takhøyden må være høyere.

– Jeg synes det er helt ok å være forbanna på seg selv, og forbanna på lagkamerater etter kamp hvis man taper. Men under kampåen må man gjøre absolutt alt i sin makt for å få laget og seg selv til å fungere. Under kamp må det være laget først hele tia. Så får man evaluere etterpå, og da kan man være ganske ærlig, så lenge man gjorde aboslutt alt man kan mens kampen står på, sier Gauseth og fortsetter:

– Jeg synes det er synd at vi er så ekstremt redd i dette landet for at folk skal bli sint eller grinete eller krangle eller noe. Det er ikke farlig, ikke i det hele tatt, så lenge man er kompiser til slutt. Og så lenge man skjønner det at laget.. alt går gjennom laget. Hvis laget gjør det bra, så ser jeg bra ut og du bra ut, og alle ser bra ut og laget er det viktigste. Alltid. Men innenfor den rammen som er laget, så er det veldig mye vi kan tillate, og der synes jeg vi har en vei og gå, avslutter Gauseth.