Her gjør en spiller seg klar til å ta innkast.
Her gjør en spiller seg klar til å ta innkast.

Liverpools nye innkast-trener: - Vi vant ligaen i Danmark på grunn av et langt innkast i sesongens siste kamp.

Mange gjorde narr av Liverpool og Jürgen Klopp da de ansatte danske Thomas Grønnemark som innkast-trener. Nå forklarer 42-åringen Sponds lesere viktigheten av innkast, og hvordan de skal tas.

- Jeg kan anbefale å arbeide og behandle innkast på samme måte som man gjør med hjørnespark og andre standardsituasjoner. For å oppnå noen effekt må man tenke litt strategisk og lage en oppstilling, sier Grønnemark til Spond. 

Helt siden Tony Pulis sitt Stoke, anført av Rory Delap, scoret mål etter mål etter lange innkast, har det blitt større fokus på den eneste delen av fotball-spillet som gjøres med hendene. I EM 2016 tok Island seg videre på bekostning av England. Hvorfor? Lange innkast. I den danske Superligaen scoret både Midtjylland og AC Horsens 10 mål etter innkastsituasjoner i sesongen som var. Det er ikke tilfeldig. Det er Liverpools nyansatte Grønnemark sin fortjeneste.

Vant ligaen

I sin tid som trener i klubbene gjorde Grønnemark tekniske justeringer på flere av spillerne, og trente blant annet Midtjyllands Andreas Poulsen til å kaste snaue 38 meter. Før treningen startet kastet han 24,5 meter. Også Mads Døhr Thychosen gikk fra å kaste 22 til 34 meter.

- Det var faktisk et innkast som sørget for at FC Midtjylland sikret seg seriegullet i sesongens siste kamp mot AC Horsens, sier Grønnemark. 

Og et godt innkast skal ikke nødvendigvis sørge for at ballen stanges inn ved den første eller andre berøringen. 

- Et langt innkast gir, som et hjørnespark, en andreball, som fører til de fleste målene. Mange har fokus på at innkastet skal føre til målet, men det er andreballen som sørger for 90% av scoringene sier innkast-treneren.

Langt innkast

Innkast-spesialisten Grønnemark har verdensrekorden for det lengste innkastet noensinne. Treneren deler innkastene opp i tre kategorier. De kategoriene er langt, hurtig og klokt innkast.

- Det viktigste ved det lange innkastet, i tillegg til at selve kastet selvsagt er langt, er posisjonering og strategi i forhold til å få satt andreballen i mål. Et langt og flatt (lavt) innkast er også langt vanskeligere for forsvaret å klarere, enn et høyt innkast med snø på, sier Grønnemark.

Dansken forteller videre at de med best forutsetning for å ta et langt innkast er de med lang overkropp og meget lange armer. Dette gir en lang arbeidsvei, og mulighet for å påvirke ballen med masse energi når man kaster.

Hurtig innkast

Grønnemark forteller at mange tror at han kun fokuserer på lange innkast, men det avkrefter dansken. Liverpool-treneren forklarer også viktigheten av et hurtig innkast. En slik innkasttype kan være med å ta motstanderlaget på sengen, og gjøre en forholdsvis ufarlig situasjon om til scoring, eller en i det minste til en stor sjanse. 

- Ballbesittende lag bør også trene langt mer på innkastsituasjoner. Det betyr ikke at de skal ta mange lange innkast, men at de kan effektivisere utførelsen av korte og hurtige innkast. Dermed kan de unngå å miste ballbesittelsen ved et dårlig utført kast, hvilket faktisk kan påvirke kampens resultat, sier Grønnemark.

Dansken følger så opp med et eksempel.

- Da Barcelona ledet 1-0 i Champions League-finalen i 2011 mot Manchester United kontrollerte de spillet fullstendig. Så tar Eric Abidal et raskt og upresist innkast, Barcelona mister ballen og syv sekunder senere står det 1-1, konkluderer dansken. 

Kloke innkast

Den siste innkast-typen Grønnemark opererer med er noe han kaller for et klokt innkast. Her er presisjon og konsentrasjon de viktigste ingrediensene for at kastet skal være vellykket. 

- Presisjon er ekstremt viktig for et vellykket kast. Det kan høres banalt ut, men jeg ser mange innkast som kastes i en elendig høyde, som igjen fører til et balltap. Et klokt innkast skal sitte i mottakers føtter, ikke i brytet eller ved hoftene, som er noe man opplever alt for ofte i fotballen, sier Grønnemark.

Liverpool-treneren avslutter med å presisere at det må være bevegelse rundt innkasttakeren, siden rom åpnes og at man kan utnytte disse i angrepssituasjoner. 

Se tips til øvelse for å lære å utfordre som Ronaldo:

Tilbake
ANNET INNHOLD