25 October, 2021

Lær deg Salahs angrepstriks med denne øvelsen

Øvelsen passer særlig godt for kantspillere, men er også hensiktsmessig for andre posisjoner, da generelle momenter som nærteknikk, rykk og skudd brukes for angriperne og takling og blokkering skal brukes av forsvarerne. Øvelsen er en utvidelse av «Robben-øvelsen» som ble illustrert i en tidligere artikkel på trenerportalen.com.

Se øvelsen illustrert og forklart under:

Øvelsen bruker sekstenmeteren som utgangspunkt, hvor en forsvarspiller venter på at angriperen skal komme mot ham. Angrepsspilleren starter på kanten av sekstenmeteren, men noen meter ut mot midtbanen, slik at han eller hun rekker å generere kamprelatert hastighet. Forsvaren kan ikke gå utenfor sekstenmeterne, men kan takle så fort angriperen går på innsiden. Holder angrepsspilleren seg på utsiden, kan kun forsvarspilleren blokkere. Angriperen har som hensikt å score, og må dermed frigjøre seg fra forsvareren, slik at han hverken får taklet, blokkert eller forstyrret skuddet nok til at keeper enkelt kan redde.

For å klare dette må angrepsspilleren bruke tempo og retningsforandringer. Det er her Salah er et av topp-fotballens beste læringsbilder, og egyptieren kommer ofte til avslutninger fra skrått hold. En rask skuddavvikling kan også være hensiktsmessig å trene på, slik at skuddet kommer like etter at man er frigjort.

Relevant for flere posisjoner

Øvelsen er riktignok ikke kun hensiktsmessig for angrepsspilleren, eller spesifikt kantspilleren. Forsvarsspilleren vil også lære seg blokkering, takling og sideforsving. Alle arbeidskravene øvelsen krever, både offensivt og defensivt, er kamprelevant for alle spillerposisjoner, selv om de i varierende grad vil være aktuelle ofte. 

Øvelsen har også en mulig progresjon, dersom man velger å ha en spiss og en «midtstopper» i sekstenmeteren, slik at angriperen kan legge inn, dersom han ønsker å gå ned mot dødlinjen, i stedet for å utfordre inn i for å skyte.