Kommentar: - Fotball er gøy fordi det er et spill. Ikke gjør det om til en lek. Det tar vekk læring!

I årevis har det eksistert en misforståelse som har skapt en konflikt mellom å vinne og å utvikle. Konsekvensen av dette er at noen trenere behandler spillet som en lek, hvilket fører til at enkelte spillere som elsker å spille fotball i friminuttet kjeder seg når de «leker» fotball på trening.

Fotball er et spill som defineres av at begge lag i utgangspunktet har like mange spillere. Det er kun er en ball i spill og målet ved spillet er å vinne ved å score flere mål enn motstanderen på X antall minutter. Spillernes eneste oppgave underveis i kampen er å, etter beste evne og innenfor regelverket, gi laget best mulig sjanse til å vinne kampen.

 

Dette er sant for Paul Pogba og Luis Suarez, men også for Pål Pott på Askeladden G6 i Vestfold. Spillet fotball er gøy, som regel. Noen ganger er det fryktelig, og slik skal det være. Fotball når man opplever suksess og utvikling er veldig gøy og motiverende, når man opplever motgang skal det være tungt, men man må jobbe sammen som ett lag for å snu det. I det ligger det mye læring.

Feillæring

En del av misforståelsen er at ingen bør bry seg om hvem som vinner kampen, det er feil. For foreldre bør det ikke bety så mye (barnets velvære og utvikling er viktigst), men for barna skal det være tungt. De rundt barna må hjelpe de å takle nederlaget. Spillerne bør reagere på det å tape med å evaluere egen prestasjon og bruke svarene som motivasjon til fremtidig trening. Alternativet er å ignorere det, da lærer aldri barna denne måten å håndtere nederlag.

I fremtiden vil det derfor ofte være enten dommeren, medspillere eller banen sin feil når de taper, og da er man på ville veier! Utviklingsmessig er dette feil, både for spilleren og personen. Derfor er det viktig at trenere vektlegger aktivitet med konkurranse også på trening. Der kan de hjelpe spillerne håndtere nederlaget ved å se det som læringsmulighet.

Trenerens oppgave

Spillerens oppgave er å vinne kampen. Foreldrenes oppgave er å støtte barna, og vise veldig tydelig at resultat ikke betyr noe for deres forhold. Trenerens oppgave er å gi spillerne ferdighetene til å vinne fotballkamper når de er voksne. Kampen i dag er ikke så viktig å vinne, fordi vi er i en prosess der barna lærer å vinne (eller tape). Det kan være lurt at midtstopperen spiller en kamp på sentral midtbane, selv om det kanskje taper oss kampen, dersom han har utbytte av å måtte forholde seg til spill på alle sider av seg og være mer involvert i spillet. Spilleren skal fortsatt være lei seg etter tapet, men det er ok. Treneren må hjelpe han å se det store bildet, og bruke det som motivasjon på neste trening, slik at han kan bli enda bedre. 

 

Fotball er gøy fordi det er et spill. Ikke gjør det om til en lek og ta vekk så mye læring, opplevelser eller motivasjon.

Tilbake
ANNET INNHOLD