26 October, 2021

Kåres favorittøvelse: – Man lærer det som er viktigst i dagens fotball

– For å ha utvikling i treningsarbeidet, må man gjøre arbeidsforholdene nesten umulig for spillerne. Så må de, på tross av vanskelighetsgraden, øve seg på å gjøre øvelsen bra, innleder Ingebrigtsen.

Øvelsen han så går i vei med å forklare passer for alle spillere med et «visst» ferdighetsnivå. Øvelsen er nemlig kompleks og omfattende, hvilket er hele poenget med øvelsen. Ingebrigtsen forklarer øvelsen på følgende måte:

– Du spiller i en firkant på 20 x 20 meter, med to lag som hver har 7 spillere. En meter eller to ut fra hvert hjørne setter man et «småmål». Øvelsen går ut på at lagene skal prøve å score, og kan gjøre dette i alle målene. Det betyr at alle spillerne må forholde seg til 7 motstandere, 4 mål og 1 ball, sier Ingebrigtsen.

– Og man kan bevege seg bak målene, akkurat som i hockey. Så det kan stå en bak mål som kan heade ned til en som kommer på et løp foran mål, sier Ingebrigtsen.

Valg og prioritering

Ingebrigtsen forteller at han har brukt øvelsen i Rosenborg, men at han brukte den særlig mye da han trente Rosenborgs yngre gutter. Det at spillerne har mange faktorer å forholde seg til gjør at de må lære seg å prioritere. «Hvor brenner det mest?» er spørsmål spillerne må stille seg, for å så dekke opp for situasjonen. Aller helst skal de være i forkant av motspillerne. De beste spillerne Ingebrigtsen har trent var nettopp det.

– Da jeg trente juniorlaget til Rosenborg var Per Ciljan Skjelbred en av spillerne. Han oppfattet hvordan denne øvelsen skulle gjøres på en bedre og langt raskere måte enn alle andre, sier Ingebrigtsen og fortsetter:

– Nettopp valgene man tar og spillerforståelsen man har skiller de beste spillerne fra de nest beste. Det er også dette man som trener må «coache» på i øvelsen. Hvilke valg bør man ta, både i angrep og forsvar? I fotballen er det for eksempel ofte gunstig å spille seg ut av området man har vunnet ballen, fordi det er mye folk der. For å kunne gjøre dette må man ha orientert seg om hvor medspillere er allerede før man vinner ballen. Da kan du slå ballen dit med en gang og skape overtall, sier Ingebrigtsen. 

Norske trenere gjør feil

Ingebrigtsen, som har mer spiller- og trenererfaring enn de fleste, påpeker at det er vanskelig å gi spillerne vanskelige arbeidsforhold uten å gjøre endringer. Det krever at man har veldig tro på at det er det rette å gjøre, sier han og påpeker at norske trenere ofte gjør en feil da de gjør øvelser enklere for spillerne.

– Norske trenere er for opptatt av at man skal ha kvalitet i treningsarbeidet. Men for å ha utvikling må det være vanskelig for spillerne. I Norge utvider vi ofte banen hvis øvelsen er for vanskelig, slik at arbeidsforholdene blir enklere, mens i europa så øver de i ordentlig dårlige arbeidsforhold til de håndterer det, for da får de utnyttet ferdighetene sine, sier trønderen.

Og Ingebrigtsen valgte å ha tro på tankesettet og øvelsen da han tok over Rosenborg. På få måneder ble det en enorm forskjell i hvordan spillerne løste vanskelige arbeidsoppgaver.

– Når jeg kom inn i Rosenborg hadde vi mye fokus på possesion. Vi var 22 spillere på en bane hvor man vanligvis ville spilt 7 mot 7. Vi spilte 11 mot 11 på 20×15 meter, og vi gjorde det til vi kunne håndtere det. To måneder senere løste spillerne det på en bra måte, avslutter Ingebrigtsen. 

Se også en variant av øvelsen «King of the ring» under: