26 October, 2021

Kåre Ingebrigtsen klar for ny jobb: Skal lære opp barne- og ungdomstrenere på Sponds trenerportal

– Jeg spilte i Utleira da jeg var en ung fotballspiller, og laget hadde fem spillere på kretslaget, og jeg var ikke en av dem. Jeg spilte aldri på aldersbestemte landslag, og vet dermed at det er flere veier til å bli en god seniorspiller. Alle har muligheten og kan utvikle seg til å bli en god spiller, sier Ingebrigtsen som har spilt flere landskamper for Norge.

Og det er nettopp utvikling av unge spillere Ingebrigtsen har lyst til å bidra med når han nå inngår et samarbeid med Spond. Det er mange tusen frivillige trenere, som mangler kunnskap for å ta sine unge fotballspillere til det neste nivået. Med Ingebrigtsens erfaring, som inneholder blant annet en periode i Manchester City, kan nødvendige steg tas av alt og alle. Det første tipset deler han umiddelbart.

– I et lag må alle, uansett hvilket nivå de er på, bli utfordret. Man må føle at man er på et nivå man behersker, men så må man bli pushet litt. Jeg husker at da jeg begynte med fotball som liten gutt så tapte vi alle kampene 10-0, men så begynte vi å vinne litt, og til slutt ble vi krettsmester. Men resultatene er ikke det viktigste. Det er utvikling som teller for barn og unge. Utviklingstanken må sitte lengst fremme i pannen til trenerne, selv om det er vanskelig når man blir engasjert. Men de som klarer å tenke på utviklingen, er de som får de beste spillerne, forteller Ingebrigtsen.

Må bli god en mot en

Ingebrigtsen, som blir kalt «Bruttern», vil ukentlig dele tips om ledelse, trening og taktikk. Som en merittert leder av Norges klart beste klubb, har Ingebrigtsen god innsikt i hva som er viktig for å bli best mulig – uansett hvor man spiller for øyeblikket.

– En del ting er veldig generelt, som å være god en mot en, både offensivt og defensivt. Enten du spiller i 4. divisjon eller  i Eliteserien, så må du mestre enkelte parametre. Og det er ikke slik at vi trente annerledes i Rosenborg enn ellers i fotball-Norge. Men kvaliteten og intensiteten var høyere enn andre steder, sier Ingebrigtsen.

– Må være den treneren man vil være

Ingebrigtsen legger også til at sentralt for hans trenerfilosofi er at man skal ha det gøy. Trenerfilosofien har han utviklet etter mange år som spiller under flere av fotball-Norges beste trenere.

– Jeg har lært mye av Nils-Arne Eggen, Bjørn Hansen og «Drillo». Samtidig lærte jeg også enkelte ting som jeg ikke vil gjøre som de. Jeg prøver å plukke med meg det beste fra hver enkelt og sette sammen min egen pakke. Man må være den treneren man selv vil være, sier den tidligere Rosenborg-treneren.

«Bruttern» har også, som trener, i stor grad blitt formet av spillergruppa han hadde i Rosenborg fra 2014 til 2018. Med spillertyper som Mike Jensen, Pål-André Helland og Tore Reginiussen ble det mye prat og meningsutvekslinger.

– Vi diskuterte fotball og lærte av hverandre. Jeg har ikke løsningen på alt, men på mye, også har spillerne løsninga på en del. Samtidig er det viktig at de føler at det vi står for og det vi gjør er deres produkt. Du vet, man kan ikke skremme noen til å bli god, fniser «Bruttern»

Og Ingebrigtsen er ikke i tvil om at han vil fortsette å bidra i utviklingen av fotballspillere, også utenom Sponds portal for barne- og ungdomstrening.

– Ønsker du å fortsette som trener?

– Ja, definitivt. Jeg ønsker å fortsette å trene lag, men jeg vet ikke helt når jeg er tilbake på trenerbenken, svarer Ingebrigtsen raskt.