19 January, 2022

Ingebrigtsen og Gauseths midtbaneskole: Dette må midtbanespillerne kunne

– Skal du bli en god sentral midtbanespiller er det forståelsen av rom som er det viktigste. Med ball, når kan du få ball, samt veksling mellom lange baller i bakrom til raske flanker, en pasning  opp på feilvendt spiss og tre-ing (gjennombruddsballer) til indreløper. Det er kjempeviktig, innleder Mjøndalen-kapteinen Gauseth.

 

– Du må ha ett voldsomt bra overblikk med en god sans for å se de rundt deg, og hele tiden være i forkant av spillet. Man må lese spillet godt, sier tidligere Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen.  
 

– Og defensivt, som midtbaneanker, må du skjønne at foran midtstopperne er ditt område. Kommer det en ball inn dit, en fyr inn dit, så er det ditt område. Rett foran midtstopperne, det er der du lever, og der skal ingenting skje. Har du dét, pasningsreportoaret og forståelsen av når du skal gjøre hva, da er mye gjort som sentral midtbanespiller, sier Gauseth.

 

Ingebrigtsen, som selv spilte på midtbanen og var kjent for å ha godt overblikk og ofte være tredje-sist på ballen er enig i Gauseths vurderinger. Trønderen legger likevel til at en sentral midtbanespiller kan forsere ledd på flere måter enn med en god pasningsfot.

 

– Som midtbanespiller bør du kunne slå korte pasninger, lange pasninger, innsidepasning, utsidepasning og stoppballer. Det er det som jeg synes at gjør Ole Selnæs er så god. Han har så godt pasningsreportoar. Men det kan være ulike typer sentrale midtbanespillere. Man har for eksempel en type som Sander Berge som er ekstremt bra på driv med ballen. Han går gjennom pressledd, men ole spiller  gjennom den.


Indreløper – den mest komplekse midtbanerollen. 
 

Og som både Gauseth og Ingebrigtsen nevner, er det flere roller på «den sentrale» midtbanne. Man har mer eller mindre offensive og defensive arbeidsoppgaver ut i fra rollen man har, enten man er anker, offensiv eller indreløper. Det viktigste defensive fokuset har gjerne midtbaneankerne, som Gauseth spiller i Mjøndalen, og det er denne rollen Gauseth og Ingebrigtsen innleder med å forklare. De to fotball-kompetente herrene er dog klar på at det er indreløper-rollen som er mest krevende på midten. 

 

– Som indreløper har du den største vekslingen mellom forsvar og angrep. Det kommer hele tiden situasjoner i begge ender av banen som du raskt må løse. I forsvar: Når skal du i press, når skal du stå? Og i angrep når du kommer rettvendt mot en forsvars-firer. Skal du skyte? Skal du legge opp til kombinasjonsspil? Skal du slå ut på flanken og komme deg inn i boks?

 

– En indreløper må være mer løpskraftig enn et midtbaneanker, og du må kunne ha gode avslutninger og være god en mot en offensivt, legger Ingebrigtsen til, og presiserer at en god og balansert midtbane må bestå av spillere med ulike spisskompetanser, men gjerne med spillere som har flere komplimentære ferdigheter.


Hvordan utvikle gode sentrale midtbanespillere?
 

Etter at Ingebrigtsen med flere landskamper på midtbanen, og Gauseth med en mannsalder i norsk toppfotball har gått gjennom hvilke egenskaper som trengs for å bli en god sentral midtbanespiller, utfordret vi i Trenerportalen dem på hvordan man skal tilrettelegge for utvikling av disse ferdighetene. Ingebrigtsen forklarer sine to viktigste momenter ganske enkelt på følgende måte:

 

– For å utvikle fotballforståelsen må du gjøre noe så «enkelt» som å spille mer fotball. Det handler mye om å være i spillsituasjoner og øve på å ta valg, men ved å for eksempel trene på teknikk alene vil man enklere kunne ta gode valg når man er i øvelser med mange folk på trening. For å utvikle eget overblikk og lære det å se andres bevegelser kan man enkelt lære seg i hverdagen uansett. Bare det å gå og se deg omkring og tolke hva du opplever og hva du senser… Ja, det er egentlig bare å stå i friminuttet på skolegården og se bevegelsene og hva man får med seg. All øvelse er god øvelse, så lenge det er bevisst, sier Ingebrigtsen.

 

Mjøndalen-kaptein Gauseth har en klar oppfordring til trenerne i hvordan man skal utvikle midtbanespillere med godt blikk, god forståelse og en best mulig evne til å ta gode avgjørelser: 

 

– Det må bli mer possesion-øvelser med store krav og tighte rom. Hadde jeg blitt utfordret på dette i tidlig alder, ville jeg hatt stor nytte av det i min profesjonelle karriere, men i stedet har jeg måtte lære meg det etterhvert. Vi må ha mindre isolerte pasningsøvelser og mer possesion og relasjonelt utfordrende øvelser som gjør at spilleren får utfordret forståelsen samtidig som man får slå pasninger som du ville gjort i kamp. Dette er kjempeviktig for læringen, sier Gauseth

  

– Det er definitivt viktig at trenerne legger opp til at spillerne for holde på med ball. Det å springe lærer man seg fort, så det å øve seg med ballen og spille mye fotball er viktig, avslutter Ingebrigtsen.