25 October, 2021

Hør fra treneren som gjorde Ferdinand, Lampard, Carrick, Joe Cole og Ince til gode spillere

Carr formidlet alltid det samme budskapet til spillerne som var i West Ham-akademiet han var ansvarlig for. Han ville se fin og spillende fotball. Dermed jobbet han mest med ferdigheter som rask forflytting, teknikk og pasninger som gikk fremover. Hans store inspirasjon var fra West Hams managerlegende tilbake på 1960-tallet, nemlig Ron Greenwood som alltid ønsket å se fotball spilt på en vakker måte. 

Carr er en svært vel-renomert fotballmann, særlig i Storbritannia, og han jobber nå som trenerveileder for Premier League, etter å ha gitt seg som akademisjef i West Ham i 2014. I løpet av tiden sin i London-klubben utviklet han spillere som Rio Ferdinand, Frank Lampard, Michael Carrick, Joe Cole og Paul Ince. Det viktigste tipset han har å gi til ungdomstrenere handler om glede: 

– Du må passe på at spillerne forlater treningen med et ønske om å komme tilbake til den neste. De må like treningene du har, og de må like det de gjør, samtidig som det er meningsfylt for utviklingen deres. Det høres enkelt ut, men det er svært krevende å få til, sier Carr og fortsetter. 

– Hvis du tar 12-åringer for eksempel. Fotball må handle om glede for dem. Hvis det blir for mye fysisk trening eller kjefting, så vil de ikke lære. Da «skrur de av» og ender opp med å ikke komme på treninger hver gang, sier Carr


Tren på det som skjer i kamp

Et annet budskap den tidligere West Ham-treneren passer på å dele med seg er å utnytte treningstiden til å dekke laget og spillernes behov. Dette krever gjennomtanke, påpeker Carr og skyter inn at man ikke dermed bare kan sette opp en pasningsøvelse eller spill på liten bane. Dersom man ønsker å inkludere spill på liten bane i treningsøkten, anbefaler Carr at man gjennomfører dette med forskjellige restriksjoner. 

– Man kan si at alle pasninger må gå fremover, eller noe sånn for å gjøre øvelsen litt morsom. Alternativt kan man spille med ett eller to touch, man kan spille 6 mot 4 spillere, 7 mot 4 spillere og så videre, slik at laget med færre spillere må jobbe hardere, forteller Carr.

68-åringen forteller også om hvor viktig det er at en ungdomstrener er dynamisk med tanke på nivå og alder. 

– Som jeg sa, så må fotball være morsomt, men når spillerne blir mer voksne, større, raskere, sterkere og bedre trent, så må man stille høyere krav til spillerne. Nå må de gjøre øvelsene raskere, kanskje på en større bane og lignende. På denne måten blir de også bedre trent, sier Carr og fortsetter:

– For å fortsette utviklingen ettersom spillerne blir eldre, må man også som trener være litt strengere. Av og til må man «svinge pisken» og si ifra hvis spillerne ikke jobber hardt nok. Kanskje kan man bruke neste kamp som motivasjon og si at de kan være bedre trent. Jeg synes hvert fall at meningsfull trening er nøkkelen for utvikling og man må få trenerne til å respondere på det. Få dem til å strekke seg, uten at treningene er for vanskelige, sier den tidligere Akademi-treneren.

Du må alltid utfordre spillerne

Carr fortsetter i samme spor og forteller mer om «man-management» og viktigheten av å utfordre spillerne. Man må pushe de videre, sier han og bruker igjen spill på liten bane som en illustrasjon. «Hvis banen er for stor, gjør den mindre, hvis den er for liten, gjør den større», sier han og oppfordrer trenere til å være innovative.

– En lat trener finner ut av hvordan treningen skal bli fem minutter før økten begynner, men det nytter ikke. Man må være forberedt, og treningen må være planlagt. Det beste er å legge opp treningen etter behovene man ser i kampene man spiller. Hva er vi gode og dårlige på? Deretter vil jeg legge opp biter av treningen til det vi må forbedre, samtidig som vi fortsetter med det vi er gode på. Det vil si at hvis dere produserer mange målsjanser, men få mål, så bør man trene på avsluttninger. Det kan også være snart å sette opp forskjellige temaer for diverse uker, som for eksempel pasninger, bevegelse, markering osv, avslutter Carr.