Petter Veland er positiv til omdiskutert spansk turnering. Foto: VG via Scanpix
Petter Veland er positiv til omdiskutert spansk turnering. Foto: VG via Scanpix

Helproff spansk barneturnering blir sett på som ødeleggende for barns utvikling, men fotballekspert Petter Veland er positiv til initiativet

«LaLiga Promises» arrangeres hvert år for 12 års-lagene til de spanske toppklubbene. På turneringen behandles barna som de var helproffe fotballspillere. «Ødeleggende» mener noen, «positivt» sier Veland.

- Jeg er ydmyk for at jeg ikke har hatt en sønn som har blitt eksponert for å være med på turneringen, og jeg har heller ikke jobbet i norsk barne- og ungdomsfotball, men ut fra hva jeg hører, leser og ser fra de som deltar på turneringen har jeg belegg for å være positiv til noe sånt, sier Petter Veland.

Turneringen «LaLiga Promises» er unikt i sitt slag, da den arrangeres for barn, på like vilkår som for profesjonelle voksne spillere. Dette innebærer 8 kameras TV-produksjon, LaLiga-innmarsj før kamp og intervjuer etter kampen. På grunn av at spillerne er så unge som tolv år, krititiserer mange nordmenn turneringen på steder som Twitter. Veland, som til daglig er fotballeksper for Viasat, ser på turneringen med litt andre øyne.

- Hvis man ikke takler å spille sånne type kamper som tolvåring, så kan det hende at man allerede da kan få et tidlig hint om at dette ikke er det man skal vie livet sitt til. Og som tolvåring er man da i den alderen at man kan begynne med noe annet, kontra å fortsette 3-4 år til før man ser at nåløyet er for trangt, forklarer Veland, som påpeker at forskjellen mellom unge fotball- spanjoler og nordmenn er enorm.

Toppede toppklubber

Lagene som deltar på turneringen er en del av akademiene til de spanske toppklubbene som daglig spiller i den øverste divisjonen. På turneringen, som er for tolvåringer, er det de beste spillerne som spiller for lag som Barcelona og Real Madrid.

- De største klubbene tiltrekker seg de største talentene, mye på grunn av eksempelets makt. En klubb som Barcelona utvikler mange gode spillere, og hvis man selv vil bli god og bor i det området, så er det den naturlige klubben å spille for, sier Veland og sammenligner det med en norsk bygd.

Det er litt som i Sogndal, hvor det er akseptert at spillere fra Florø og Førde begynner å spille for Sogndal, som er den beste klubben, sier Veland. 

Selve turneringen innebærer ofte reising, og LaLiga Promises har de siste årene blitt arrangert i USA. Det hele blir sett på som en reise for de unge fotballspillerne og selv sier arrangørene at deltakerne også skal bli bedre mennesker, ikke bare bedre fotballspillere. 

Tilbake
ANNET INNHOLD