25 October, 2021

Glede og lagfølelse: Slik gjorde Kåre Ingebrigtsen Rosenborg til en seiersmaskin

– Fotball er moro, og vi er priviligerte som får holde på med det profesjonelt. Da er det viktig å glede seg over hver seier, innleder Ingebrigtsen, som er i gang med å fortelle om hvordan han sikret Rosenborg gull etter gull. 

For Ingebrigtsen er ikke i tvil om at glede er hovedingrediensen i det å få et lag til å fungere. Enten det er et jentelag på 10 år eller et et internasjonalt konkurransedyktig lag som det Rosenborg han selv ledet.

– Den viktigste basisen i treningene mine er vi skal ha det artig. Det ligger i bunn hele veien. Men opplegget og treningene skal selvsagt være seriøst og med en voldsom kvalitet, men fotball er først og fremst artig, konkluderer Ingebrigtsen.

Og til tross for tonnevis med glede, latter og humør, er ikke Ingebrigtsen bekymret for at det går løs på respekten ovenfor treneren.

– Det må være humør og glede, siden vi er sammen nesten hele tiden, men det må jobbes seriøst. De eneste gangene jeg ble ordentlig sur, var da en spiller ikke gjennomførte med den kvaliteten de burde, forteller Ingebrigtsen.

Må velge lagspillere

Til tross for glede og motivasjon, er et lag helt avhengig av at alle drar i samme retning. Det kan ofte være vanskelig i en idrett hvor ikke alle spillerne får spille samtidig, like mye, eller i den posisjonen de ønsker. Ingebrigtsen løste dette ved hjelp av ærlighet og hyppig kommunikasjon. 

– Man er nødt til å snakke med spillerne, både de som spiller og som ikke spiller. Hver søndag hadde jeg en del spillere som jeg måtte gå bort til og si «beklager, du er ikke i troppen», men likevel er de viktige for laget. Og dermed må man snakke med alle. I løpet av en uke bør man ha snakket litt med hver spiller. Da kan du vise at du forstår at de er skuffet, men fortelle når de vil få sjansen, og at de er viktig for gruppen, sier Ingebrigtsen

Og spillere med lagfølelse og evnen til å sette andre over seg selv var helt sentralt for Ingebrigtsen i løpet av sin tid i Rosenborg. Trønderen forteller at enkelte gode spillere som kunne kjøpes ble valgt bort fremfor dårligere spillere, på grunn av evnen til å fungere i et lag, og evnen til å sette laget fremfor seg selv. Ingebrigtsen ser på spillerlogistikken, hvor de lette etter lagspillere, som en nøkkelfaktor for suksessen.

Det er lagspillerne som når lengst

Ingebrigtsen er ikke i tvil om at det er nettopp lagspillere som når lengst i toppfotballen. Trønderen forklarer at fysikk og tekniske ferdigheter kun tar deg «så langt», men at et godt fotballhode og en god samarbeidsevne, er det som kan gjøre spillere ordentlig gode. 

– Man kan være egoistisk og ikke sentre, men det er ikke dette som gjør deg god. De beste spillere er de som bruker de andre på laget, og som hever laget på den måten. De som blir best, blir det på grunn av hodet. De oppfatter ting raskere og tar de klokeste valgene. Selv om man kanskje er tregere enn lagkameraten, så er de raskere i hodet og er i forkant, og oppfatter situasjonen før andre, sier Ingebrigtsen.

Nettopp på grunn av dette mener Ingebrigtsen at det ikke alltid er de mest talentfulle spillerne som når lengst, men de mest treningsivrige. 

– Alle kan nå toppen av norsk fotball, hvis du trener nok og riktig, sier Ingebrigtsen og bruker seg selv som eksempel.

– Jeg var ikke på kretslag eller noe sånt, men spilte seniorfotball i tredje divisjon da jeg var 16 år. Samtidig herjet mange på min alder med jevngamle spillere på gutte- og juniorlag. Dette gjorde at jeg ble sparket rundt og lærte mye, selv om jeg var i en mindre klubb i lavere divisjoner, avslutter Ingebrigtsen som selv nådde norsk landslagsnivå.