25 October, 2021

Fotballtrening er kondisjonstrening, men kondisjonstrening er ikke fotballtrening

Dette er lite hensiktsmessig, og man trenger et paradigmeskifte. Ønsker man å bli bedre til noe må man trene på nettopp det. Du blir bedre i fotball ved å spille fotball, og dette gir deg også bedre fotballrelatert kondisjon. Du blir ikke bedre til å spille fotball ved å løpe rundt banen, hverken teknisk eller for den spesifikke kondisjonen man trenger.

For fotball krever at spillerne i ulik grad sprinter, jogger, går, endrer retning i høyt tempo og hopper inn i dueller over to ganger 45 minutter. Men ikke bare skal spillerne måtte være i stand til å utføre alle disse bevegelsene, de må også forstå når, i hvilken retning og i hvilken fart bevegelsen må utføres i. Dette valget må tas på bakgrunn av hvordan spilleren oppfatter situasjonen.

Dette må man tilrettelegge for på hver eneste fotballtrening! Fotballutholdenhet er utførelsen av hyppige gode fotballaksjoner over to ganger 45 minutter. Og det får man ikke trent på ved å løpe rundt banen eller ved å utføre «doggiser»

Mangler fotballforståelse

Spillere på toppnivå løper bortimot 10-13 km per 90 minutter, for å klare det må man jo være i topp topp form. Tradisjonelt har trenere tatt dette ut av kontekst og trent spillerne til å løpe x antall km på en gitt tid. Disse trenerne gir James Milner (som jevnt løper oppimot 13 km/kamp) samme treningsprogram som Virgil van Dijk (som kanskje løper litt over halvparten). Dette tankesettet er et resultat av en manglende forståelse for fotball.

I treningshverdagen bør James Milner så ofte som mulig utføre en rolle lik den han har i kamp som sentral midtbanespiller. Slik utvikler han en bedre forståelse for rollen og hvordan han best mulig kan utføre den. Virgil van Dijk bør ikke gjøre akkurat det samme, for det skal han jo ikke i kamp. Van Dijk bør forberedes på å være midstopper, slik utvikler han kondisjon tilpasset sin rolle samtidig som han utvikler forståelse og ferdigheter han vil trenge i kamp.

Spesifisitet

 

Det vi diskuterer her er prinsippet om spesifisitet. Dersom vi skal utvikle eksperter i 11v11 må vi begynne med å forberede hver enkelt på den oppgaven de skal ha i kamp. Dersom alle gjør de samme øvelsen likt hele økta utvikler du ikke disse ekspertene.

Det ironiske ved denne diskusjonen er at trenere som sender spillerne på løpetur forsvarer det med at spillerne må komme seg i form til å spille fotball. Men når de er i god nok form skjønner de ikke spillet – og da er man jo like langt.

Fotballtrening er kondisjonstrening, men tradisjonell kondisjonstrening er ikke fotballtrening.