Joacim Jonsson, her fra tiden som fotballekspert i 2015. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
Joacim Jonsson, her fra tiden som fotballekspert i 2015. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Fotballekspertens beste tips for å stimulere utvikling

Joacim Jonsson har bred erfaring fra fotballen, og har vært både spiller, trener og sportssjef. I løpet av årene har han dermed gjort seg opp en mening om hva som er viktigst for å skape gode fotballspillere.

Fotball er en ekstremt kompleks idrett so mdet er vanskelig å bli god i, men skal jeg ta ut én ting som skiller klinten fra hveten, så er det spilleforståelsen. For å utvikle den egenskapen, handler det om å spille så mye fotball som mulig, sier Jonsson.

Det er liten tvil om at temaet engasjerer svensken som kommer med lange og utfyllende svar på hvordan lagledere og trenere skal tilrettelegge for at unge spillere kan nå sitt fulle potensiale.

Man må legge opp til mindre øvelser og mere spill Det er alt fot mye øvelser i barne- og ungdomsfotballen uten at spillerne trenger å ta noen valg. Det gjør at det er en haug av spillere med gode ferdigheter, som ser bra ut uten motstand, men når motspill kommer inn i bildet, faller de som oftest helt igjennom, utdyper Jonsson. 

- Umulig å kjefte noen god

For at unge fotballspillere skal lykkes med å nå sitt fulle potensiale, er de avhengig av en rekke voksne støttespillere. Jonsson legger ikke skjul på at jobben må gjøre av spillerne, men at tilretteleggingen må gjøres av de voksne.

- En spiller må ha den rette drivkraften for å bli god. Det er veldig mange unge spillere som tror de ofrer mye og trener masse, men så er de egentlig ikke i nærheten. Det er veldig få spillere som egentlig er villig til å ofre det som skal til. Likevel tror jeg det er vitkig at man ikke legger et press på barna sine. Det å leve drømmen sin gjennom egne barn er aldri en vellykket løsning, sier den tidligere sportssjefen og fortsetter:

- Også tror jeg det er helt umulig å kjefte noen god. Det er mye bedre å være en rolig og sindig forelder eller trener som hele tiden er der og legger ting til rette, sier Jonsson.

- Litt i og litt utenfor komfortsonen

På spørsmål om Jonsson har noen tips til foreldre-trenere som har lite erfaring fra fotballen, er det et eneste ord som går igjen fra den ivrige svensken.

- Spill, spill og atter spill på trening. Da vil spillerne lære seg å taegne valg ut fra ulike situasjoner de havner i hele tiden. Mindre øvelser, og mer spill er mitt råd. Men husk å differensier, slik at spillerne hele tiden får passe med mestring og motstand. Det er oftest  en suksessfaktor å være litt i og litt utenfor komfortsonen i løpet av en treningsuke.

Og svensken kommer også med et lite stikk og et tips i retning unge fotballspillere som vil lykkes.

- Spill mindre Fortnite, og bruk ballen mer. Ha den med overalt, bruk den på veien til skolen og i stua til mora di, avslutter Jonsson.

Tilbake
ANNET INNHOLD