Christian Gauseth, her fra sesongens nest siste kamp. Foto: NTB/Scanpix
Christian Gauseth, her fra sesongens nest siste kamp. Foto: NTB/Scanpix

Fotballekspert: - Topptrenere kan lære mye av barnetrenere

Christian Gauseth mener at statusen rundt trening av barnelag må heves betraktelig, og den Eliteserie-klare fotballeksperten forteller at mange eksisterende topptrenere kunne lært mye av amatørtilværelsen.

- Vi har en gammel landslaghelt hos oss (i Mjøndalen), Øyvind Leonhardsen. Han har trent yngre lag i Stabæk og Lyn, og måten han har kommet inn og kommunisert det han ønsker til oss voksne spillere, det kommer i gjennom på grunn av at han har vært trener i barne- og ungdomsfotballen. Uten den basisen klarer han ikke å formidle det, sier Mjøndalen-kapteinen Gauseth som nettopp har vært sentral i bruntrøyenes opprykk til Eliteserien. 

- «Leo» har utfordret meg veldig mye og jeg har blitt en bedre spiller på grunn av ham og de kravene han har satt til meg. Derfor har jeg hatt en fantastisk sesong, og det hadde jeg ikke hatt hvis ikke han hadde kommet.

Og 34-åringen vet hva han snakker om. Etter 15 år som fotballproff i klubber som Molde, Bryne, Alta og Mjøndalen har han hatt mange forskjellige trenere. Dermed er han klokkeklar på at profftrenere kan lære mye av barnefotballen. Uten å ha tatt stilling til om han vil bli fotballtrener etter endt spillerkarriere, er uansett Gauseth klokkeklar på hvordan han vil gå frem hvis han ønsker en trenerkarriere.

- Jeg kan garantere at hvis jeg skal bli trener, så skal jeg trene yngre lag først. Det er jeg ikke i tvil om. For som spiller har jeg spilt profesjonellt i 15 år. Der har jeg mange av svarene, men som trener har jeg ingen erfaring. Så å skaffe det grunbnfjellet og en forståelse først, før man skal inn i resultatbransjen er ekstremt viktig, sier Gauseth kontant.

Hyller barnetrenerne

Til tross for at Gauseth har mange år bak seg med profesjonelt opplegg, glemmer han ikke «hvor han kom fra». Midtbanespilleren, som til daglig også fungerer som Eurosports fotballekspert, påpeker flere ganger at de som trener på et høyt nivå kunne lært mye av å trene yngre lag. «pedagogikken er jo den samme. Og det samme er mentaliteten rundt å drive et lag» forteller Gauseth som også oppfordrer arbeidsledige x-trenere og x-spillere til å trene yngre lag. 

- Vi må få opp statusen på det å trene yngre lag. Å tenke det at å trene barn og unge er noe nederlag er veldig usunt, sier Gauseth, som samtidig påpeker at vi er helt avhengig av de mange frivillige barnetrenerne rundt omkring i landet:


- Ære være de som stiller opp og trener de unge. Uten de så er vi jo ferdige, sier Gauseth som avslutter med å skyte inn at grunnlaget til at han ble en proff fotballspiller ligger hos en god og frivillig barnetrener:

- Jeg var ekstremt heldig når jeg var yngre, og hadde en god trener som lærte meg alt jeg kan om fotball. Han gjorde at jeg så alle bitene og han tvang oss til å spille i alle posisjonene. Og dermed ble spillerforståelsen min god så tidlig, til tross av at jeg var minst og tregest, avslutter Gauseth. 

Tilbake
ANNET INNHOLD