25 October, 2021

Fotballekspert om å lykkes: – Flaks er undervurdert

Det er flere måter å lykkes på i fotball. Man kan gå veien gjennom fysikk. Det er mange som har en ekstrem fysikk, som er veldig rask, veldig sterk, veldig god i enkelte deler av spillet, dødballer, bakrom eller lese spillet. Det er den ene måten, også er det ved å ha god spilleforståelse. At man er relasjonell god med andre. Men det er også et tredje punkt som er undervurdert: Flaks. Det har mye å si, sier Gauseth som til daglig er fotballekspert på Eurosport samtidig som han er kaptein på et opprykksjagende Mjøndalen.

Se Gauseth fortelle om sin oppfatning av flaks, samtidig som han viser til to eksempler fra egen karriere:


For OBOS-liga-spilleren vet hva han snakker om. Det 34 år gamle midtbaneankeret har vært fotballproff i 15 år. Likevel var det først i tredveårene at han debuterte på det øverste nivået i Norge. Mannen vet åpenbart hva som skal til for å lykkes, men understreker betydningen av å ha flaks. 

Proffeventyr på grunn av tilfeldigheter

– Det at de rette folkene ser deg i de rette kampene på de rette tidspunktene, å ha den timingen, det gjør en stor forskjell, fortsetter Gauseth og drar frem et konkret eksempel på en kjent norsk spiller.

– Vi spilte borte mot Ham-Kam i 2007 og Knut Olav Rindarøy, som spilte venstreback, ble skadet på oppvarmingen. Kjell Jonevredt (trener) ba ham om å spille, om så bare et kvarter, men Rindarøy sa det ikke gikk. Jonevredt var i villrede, men ble tvunget til å prøve han nye spilleren som var hentet: Vegard Forren. Han ble banens beste. Senere førte dette til utenlandsopphold, landskamper og masse penger. Han er en stjerne. Kanskje hadde ikke det skjedd hvis ikke Rindarøy ble
skadet. Så tilfeldigher og flaks, ja det er viktig i fotball, sier Gauseth. 

Se fotballeksperten fortelle om Solskjær, som han kaller for «en jævel»:– Spilte på et nivå han ikke hadde inne

Fotballspilleren og eksperten påpeker at indre motivasjon er det viktigste. At en drivkraft om å tjene mye penger, bli berømt eller slike ting ikke er nok. «Du må være glad i det du gjør», påpeker han. Det gjelder fotball og alt annet, sier Gauseth før han kommer med et nytt eksempel på en fotballspiller som lyktes takket være flaks. 

– Jeg spilte med Cato Hansen i Bryne. Han var aldri noen fantastisk spiller, men en solid spiller i 1. divisjon. Så var han god i en treningskamp mot Brann, noe som gjorde at de kjøpte ham. Da fikk han spille for Brann i Bergen, selv om det var et nivå han kanskje ikke hadde inne. Hadde han vært virkelig god i noen kamper i Brann også, hvem vet, kanskje hadde han fått et proff-eventyr også, sier Gauseth og avslutter med et viktig budskap for å lykkes.

– Hvis det ikke ligger kjærlighet i bunn, glem det. Da blir du ikke god. 

Se forrige ukes øvelses-tips om hvordan man blir god og har det moro samtidig med en «Show off circle»: