25 October, 2021

Fem feil «alle» trenere gjør

1. Ikke gi for mange instruksjoner

Mange trenere besitter enorm kunnskap om idretten de er trener i, men det er viktig å kunne forstå at hvilken informasjon som gis på hvilken måte avhenger av alder og nivå på de du trener. Det enkleste tipset er å holde mengde instruksjoner under trening og kamp på et minimum i starten. Trenere skal selvsagt bruke sin kompetanse, men det er viktig at det ikke blir «information overload» for spillerne. Dette kan faktisk i verste føre til et støtte frafall blant spillere.

 

En god måte for å unngå at spillerne får for mange instruksjoner kan være å definere for deg selv hva du synes er det viktigste du skal lære bort. La dette være premisset for øktene, og legg til de «mindre viktige» tingene etterhvert. På denne måten ivaretar du din viktigste trenerfilosofi, samtidig som du kan legge til flere ting når du ser at utøverne er klare for det. 

 

Visste du forresten at man kan spare to timer som trener eller lagleder ved å bruke Spond?

2. Unngå forvirrende øvelser

Dette punktet henger tett sammen med det over, og det er minst like viktig. For igjen, til tross for en stor kompetanse som trener, så er det viktig at man har et øvelsesutvalg som passer de man trener. Det å treffe på dette er en av de viktigste tingene for å faktisk være en god trener for barn og ungdom. En enkel regel å overholde er å gjøre øvelsen ett hakk enklere enn man hadde planlagt første gangen man gjør øvelsen – samtidig som man er forberedt på utvidelser som gjør øvelsen vanskeligere. På denne måten sikrer man seg at de man trener ikke blir forvirret og demotivert, men at de får oppleve mestring med en gang en ny øvelse introduseres. 

 

Les også: Slik gjorde ungdomstreneren han til en fotballstjerne

3. Ikke ha de samme øvelsene hver gang

En del trenere kjører de samme øvelsene om og om igjen, mens andre trenere elsker å teste nye øvelser og kjører nærmest aldri en øvelse to ganger. Vi mener at det mest riktige man skal gjøre her er en ting midt i mellom. Dersom man gjør en øvelse for ofte blir den kjedelig og kan føre til en lav grad av motivasjon, men dersom man gjentar øvelsen for sjelden oppnår ikke treneren det man faktisk ønsket å lære bort, fordi det tar tid å forstå en ny øvelse og utrette den på riktig måte. Ofte har også øvelser flere utvidelser som blir stadig mer relatert til selve konkurransen, og dersom man kun gjør en øvelse en gang, kommer man kanskje ikke til dette viktige stadiet (og dersom man gjør det, så har det kanskje gått for fort for utøverne). Husk at gjentagelse er nødvendig for å gi utøverne innsikt i de tekniske og taktiske aspektene,men at for mye gjentagelse kan virke mot sin hensikt og gjøre at utøvergruppen kjeder seg. 
 

Les også: Derfor bør barn holde på med flere idretter

4. La være å klage foran utøverne – se alltid etter mulige løsninger

Det er ikke alltid like lett å være en frivillig trener for barn og unge. Kanskje har du brukt kvelden i forveien på å lese deg opp på noen nye øvelser du skal teste ut, men så er dere alt for få til å gjøre det. Kanskje kommer du til en fotballbane som ikke er blitt måket som lovet. Kanskje må seniorlaget bruke halve idrettshallen til å varme opp til kamp. Da må du som trener «bite i det sure eplet» og tilpasse deg, og det beste er hvis du gjør dette uten å klage. Dette sørger for å ivareta en giv i gruppen som du kan utnytte til å trene, selv om det ble litt annerledes enn du planla. Dersom du som lederskikkelse klager over omgivelsene, vil også utøverne tenke negativt og kvaliteten vil gå betraktelig ned. 

 

Jeg husker en gang jeg kom på håndballtrening og vi var svært få spillere. Vi spurte treneren om vi bare kunne bruke økten til å spille innefotball, noe vi synes var en passende belønning for å være de få som dukket opp. Treneren snudde imidlertid på det og brukte hele økten på å «belønne oss» med en hard trening med masse fokus på individuell teknikk. Dermed fikk vi noen tips som kunne gjøre oss til litt bedre håndballspillere, noe de som droppet treningen ikke fikk. Treneren fikk også jobbe med en motivert gjeng, da han fra første skund var klar på at vi skulle få en belønning for å komme, nemlig en god treningsøkt.


5. Ikke behandle alle utøvere likt

Akkuratt som ellers i samfunnet så er en treningsgruppe full av ulike behov og ulike måter å tenke på. Dette betyr at når du som trener gir hele gruppen den samme beskjeden, så kan den bli mottatt på helt forskjellige måter. Hvis du instruerer en gruppe så kan noen motta ditt budskap som elementært, andre kan synes det er for avansert. Noen kan synes det går for fort frem, andre synes du er for treg. Dette gjør at du må se hver spiller og vurdere i hvilken grad informasjonen er oppfattet og tilpasse deg etter dette. Noen spillere kan trenge en ekstra runde med informasjon, mens de andre går lett i gang. 

 

En slik individuell tilpasning er det viktig at du tar med deg utover hvorvidt alle utøverne forstår budskapet ditt. En del av trenergjerningen er å se til at alle har det bra, og for å gjøre dette bør du snakke litt med hver og enkelt utøver, uavhengig av hvor stor gruppen er. Også her har du en mulighet til å være «hard» mot de som trenger en liten push for å ta det neste steget, mens du kan være mer «myk» mot de som er mer usikre og trenger økt selvtillit for å kunne ta et nytt steg.