Enkle treningsøvelser for barn som kan brukes i alle idretter

I dag er spesialisering vs allsidighet en stor diskusjon i norsk idrett, til tross for at ingen av ytterpunktene sannsynligvis har rett. Likevel kan man komme frem til noen enkle prinsipper, ved å tilrettelegge for lek og moro.

For det er ingen tvil om at barn og ungdom har godt av mer varierte bevegelsesmønstre enn de får av fotball- og håndballkamper og diverse pasningsøvelser. En god måte å integrere dette i dine økter (uavhengig av idrett) er i oppvarmingen. Her kan man bruke alt fra 5 til 25 minutter på å gjøre spillerne klare til å kunne gjøre sitt beste senere i økta. Det innebærer: 1) å være klare for å lære noe nytt og 2) å forberede (og ofte forbedre) musklenes evne til å utføre relevante bevegelser.

Visste du at du kan spare to timer med organisering i uken ved å bruke Spond?


Dette kan gjøres på flere måter, men for barn og unge er det mer hensiktsmessig med en motiverende og morsom aktivitet enn en fast rutine med satte bevegelser. Tradisjonelle leker kan være en god metode for både barn og ungdom, de er av natur lite komplekse samtidig som de krever fullstendig tilstedeværelse. Lek, som spill, består av en rekke uforutsigbare aksjoner deltagerne må oppfatte og reagere på.

Lek er en stor kilde til læring for barn, dette undervurderes ofte av voksne. Gjennom disse tradisjonelle lekene kan både barn og ungdom bli klare til trening.

Les også: Når to barn født samtidig ikke er like gamle

«Harn»

Noen spillere begynner med en vest i hånda, den som ‘harn’ har vesten i hånda og den som blir tatt må plukke opp vesten før den kan prøve å ta noen andre. Omtrent 1 vest:8 spillere anbefales, området kan begrenses avhengig av alder og hvilken fysisk komponent man ønsker å påvirke. Om man jobber med eldre spillere kan man påvirke balansen mellom styrke, utholdenhet og hurtighet ved å justere banestørrelse og tid/pause. En liten bane med runder på 40-60 sekunder vil i større grad tvinge frem mange retningsforandringer og akselerasjoner/deakselerasjoner. En større bane vil oftere få spillerne opp i høyere fart, men med færre kvikke retningsforandringer.

Nappe hale

I nappehale har hver spiller en vest festet som en hale i shortsen. Bevegelsene ligner på ‘harn’, men er mer kompleks ettersom alle skal prøve å stjele halen til alle. Alle begynner med en hale hver, når man stjeler en hale får man 5 sekunder på å feste den sammen med de man har fra før. Etter en kort runde på 40-90 sekunder vinner spilleren med flest haler.

Les også: Advarer mot barns bruk av TV-spill

Stiv heks

Kjent barndomslek hvor personen som blir tatt på av heksa må stå stille med bena spredt til den er reddet av en annen spiller. For å redde en spiller må man vanligvis krabbe mellom beina deres, men for å gjøre det mer spesifikt kan man sparke eller kaste en pasning til seg selv under/over spilleren. Når alle spillerne er tatt er leken over, da har heksa vunnet, ellers er leken over når tiden er ute.

«Hermegåsa»

Alle følger hermegåsa. Når hermegåsa hopper må alle gjøre det, om hermegåsa legger seg på magen eller løper fort må resten og gjøre det. Her passer det veldig godt å introdusere idrettspesifikke bevegelser med ball. Fotballtrenere kan for eksempel introdusere ulike måter å løpe med ballen eller finter.

Les også: Truls ville ende livet - men ble reddet av idretten

Hauk og Due

Duene skal løpe fra en side til en annen, hauken står midt mellom og skal prøve å ta så mange duer som mulig. Alle duene skal løpe samtidig. Denne gjøres enkelt spesifikk til idretten ved å introdusere en ball, men kan og gjøres til lagspill ved at man skal beholde ballen i grupper på to og to eller tre og tre. For fotballtreninger med små barn kan man leke en versjon av denne, kjent som ‘krabbe’, hvor hauken må gå på alle fire med ryggen ned og forsøke å sparke ut de andres fotballer.

Tilbake
ANNET INNHOLD