25 October, 2021

Eliteserieprofilen advarer mot TV- og mobilspill: – Det er et faresignal

– Dra ut å spill fotball og ha det artig, og når dere er slitne og lei så dra og kjøp snop og dra hjem å spill. Men dra ut å spill fotball først! Det er et faresignal at man må tilrettelegge for dette. Dette er noe som bør være instinktivt i barn. At de vil leke, at de vil bli bedre, uten voksnes innblanding, sier Gauseth som til daglig spiller i Mjøndalen, som forrige sesong sikret opprykk til Eliteserien.

– Men jeg er ikke noen «gamlefar» som skal drive og si at alt data- og mobilspill er dårlig, men det har innvirkning, det tror jeg, skyter han inn.

For tvert i mot forteller Mjøndalen-kapteinen at han synes norsk fotball «er på rett vei» og at NFF gjør mye riktig blant annet med landslagsskolen. Dette er dog for mer voksne spillere, og Gauseth påpeker at et veldig seriøst opplegg aldri må kjøres inn mot barn. «Det er jeg redd for», sier moldenseren som reagerer sterkt på er den manglende leken blant fotballaktive barn.

Jeg synes den uforpliktende leken skal stå mye sterkere. Når jeg kjører forbi kunstgressbaner på dagtid, kvelder og i helger og ikke ser en enste unge.. Det synes jeg er skummelt. Sånn skal det ikke være, sier Gauseth. 


Oppslukt i spillet

Gauseth har brukt tiden ved siden av proffkarrieren på å studere. Som en del av masteroppgaven så han på indre motivasjon og påpeker viktigheten av å bli «totalt oppslukt i spillet». Han eksemplifiserer med seg selv.

– Jeg er 34 år og står og trikser alene med fotballen på verandaen. Det tror jeg har med oppveksten min å gjøre. Å spille sånn.. Å leke for seg selv.. Det var noe av det artigste jeg visste, og jeg synes det er kjemperart at det ikke er en del av oppveksten lenger, sier han. 

For å få bukt med det Gauseth ser på som et problem, mener han at foreldre og trenere med oppfordre til mer lek. 

– Det må være oppfordringer til uformelle møteplasser og uformelle samlinger. Vi kan godt drive med taktisk skolering og sånn på trening, og utfordre ungene der. De liker utfordringer, og kommer til å vokse på det. Men alle kan ikke inn i samme trakten. Vi må tilrettelegge i større grad for lek og det å ha det artig sammen. Det må være basisen fremfor faste og strikte rammer. Det synes jeg er kjempeviktig, sier Mjøndalen-kapteinen.

Å ha det artig må ligge i bunn

Det er logisk at hvis man kan velge, så velger man det man synes er morsomt å gjøre. Med tusenvis av spill, flere idretter, TV-serier og lignende, er det de som synes fotball er artigst som lykkes i det. I den grad det er viktig for de unge spillerne å utvikle seg og bli bedre fotballspillere, er det essensielt at man har det morsomt med fotballen og trener det mye, både organisert og utenom.

– Å ha det artig med fotball, når man spiller med kompisene, det må ligge i bunn. Også må unge spillere jobbe med spillerforståelsen. Og for å klare det må man spille mer fotball, og ha mindre isolerte øvelser. Isolerte pasningsøvelser har jeg ikke noe tro på i det hele tatt. Ved å ha mer spill, mer «posession» så lærer man å skjønne hvorfor man skal slå en pasning, når man skal slå den, på hvilken fot, med hvilket tempo, sier Gauseth.

Og den rutinerte fotballspilleren vet hva han snakker om. Han peker på de nevnte punktene som hovedproblemer ved unge spillere som kommer opp fra juniorlagene.

– De unge spillerne stryker ofte på det å slå en pasning til en medspiller som er i bevegelse på fot i riktig tempo. Også må man stille krav til disse tingene. Hvordan skal en pasning slås? Der har vi mye å gå på. For vi ønsker å gjøre taktiske grep, men klarer det ikke fordi spillerne er for dårlige teknisk. De klarer ikke slå en ball, og da kan man ha så mange taktiske grep man bare vil, men de planene faller i gjennom, avslutter Gauseth.

Se intervjuet med Gauseth under: