Viasats fotballekspert Petter Veland er sikker på at norsk fotball kan lære mye av spansk. Foto: VG via NTB/Scanpix
Viasats fotballekspert Petter Veland er sikker på at norsk fotball kan lære mye av spansk. Foto: VG via NTB/Scanpix

Ekspert om forskjellen mellom norsk og spansk fotballkultur: - Deres indre drive er større

Petter Veland vet mer om spansk fotball enn noen annen nordmann. Fotballeksperten er dermed tydelig på hvilke positive faktorer norsk barne- og ungdomsfotball kan lære av Spania.

- Nesten alt, om ikke alt, skjer med ball. Selv om man skal varme opp og løpe i gang, så er det med ball. Dermed blir de unge spanske fotballspillerne vant med å behandle ballen med begge bein. De blir vant til å løpe langt med ball og de blir vant til å spurte med ball, sier Veland.

Fotballeksperten, som til daglig jobber for Viasat, presiserer at han ikke har førstehåndskunnskap til barne- og ungdomsfotballen i Spania, men at han på generell basis ser store forskjeller mellom norske barnetreninger, de ganger han ser det, og det han ser foregå i Spania.

- Jeg legger merke til at vi i norge varmer opp med å løpe i sirkel, uten ball. Si at nordmenn gjør dette i 10 minutter på hver trening, samtidig som spanjolene gjør dette med ball. Trener man da 100 ganger i løpet av et år, så får spanjolene, som løper med ball, 16 timer mer ballkontakt enn de norske, bare under oppvarmingen, fortsetter Veland. 

En fotball til hvert barn

Dermed er ikke Veland i tvil om at det viktigste for norske barnelag, er å ha nok fotballer til alle. Det at alle kan ha en ball med seg under oppvarming, drikkepauser og uttøying er helt uvurderlig for å gjøre norsk fotball bedre - særlig på det Spania er gode på. For det er først og fremst teknikken som skiller spanske barn fra de norske, skal vi tro fotballeksperten.

- Man får et bedre forhold til ballen i Spania, og barna ønsker til en hver tid å ha ballen. Den taktiske tankegangen i Spania, selvsagt med unntak, er at hvis man har ballen, så styrer man og gjør det vanskeligere for mostanderen å score. 

Veland legger også til at mange klubber i Spania begynner spissing og topping tidligere enn vi gjør i Norge, særlig i de største klubbenes akademier. Dette tilhører den evige debatten om når man skal gå fra lek til blodig alvor, skyter Veland inn. Uavhengig av når toppingen av lag skal begynne, er fotballeksperten klar på at Norge må se forbi konkurransefortinnene som «best uten ball» for å ta ytterligere steg i utviklingen av fotballspillere.

- Det er forståelig at vi i Norge fokuserer på å løpe raskest, mest osv, men vi må også se verdien av å eie ballinnehavet i løpet av en kamp, og bli litt mer pragmatiske. 

Vi har trukket vinnerloddet

En del av forskjellen på fotballnivået i Norge og Spania handler om kultur, forteller Veland. Det at hvis man hvet hva som skal til, og har for vane å lykkes, så legger man også bedre tilrette for det. Fotballeksperten påpeker også at det at vi har det så fint her til lands, gjør at det er vanskeligere å legge ned innsatsen som kreves og virkelig bli god i fotball.

- Måten man ser på fotballen som en mulighet er litt annerledes fra Norge til mange andre land, som Spania. Hvis man satser på å bli fotballspiller i Norge og ikke lykkes, så vil man uansett ha en fin fremtid fordi vi har trukket vinnerloddet her og lever fint uansett. Spania er ikke langt nede, og de har det som regel bra der og, men den indre motivasjonen og driven er større, sier Veland og fortsetter:

- Man tar valg tidligere i livet og de får et konkurransefortrinn langt tidligere. Samtidig er det åpenbare faktorer som gjør at de kan bli bedre i Spania, som vær, treningsforhold og innbyggertall, avslutter Veland. 

Tilbake
ANNET INNHOLD