Castelijns hører ikke et ord, men likevel bøtter han inn mål i dansk andredivisjon

Hvordan er det å score mål etter mål uten å kunne høre jubelen fra sine fans? Det setter Vanløse-angriper Jack Castelijns ord på i dette intervjuet, hvor han tar oss med på sin reise fra Nederland til de danske divisjoner.

Det nyopprykkede andredivisjonslaget Vanløse fikk en sterk start på sesongen og gikk ubeseiret i syv spillerunder. Mye av dette skyldtes hollenderen Castelijns som bringer med seg en helt spesiell historie. For til tross for å banke inn mål etter mål, har spissen aldri tatt i mot den lyden av fansens hyllest. 32-åringen er nemlig født døv. Det har gjort veien lang for fotballspilleren, som i mot alle odds har klart å leve ut sin egen drøm.

- Jeg startet å spille fotball da jeg var 12 år. Jeg fant raskt ut av at jeg var ganske god, og også bedre enn de fleste, sier Casteljins til Spond og tilføyer:

- Jeg har alltid scoret mange mål, og mot slutten av tenårene fikk jeg en drøm om å bli profesjonell. 

Kjærligheten førte ham til Danmark

Den nederlandske fotballspilleren kom til Danmark gjennom kjærligheten. På en internasjonal fest for døve møtte han sin kommende kjæreste. I løpet av kort tid flyttet Jack til København og inn i kjærestens leilighet. Hun hjalp ham med å finne en klubb i Københavnsområdet, slik at den målfarlige 32-åringen kunne holde liv i drømmen om en profesjonell tilværelse i verdens mest populære ballspill.

- Vi sendte CV-en min rundt til en rekke klubber, og det førte faktisk til at B39 tok kontakt med meg og spurte om jeg var interessert i en prøvetrening hos dem. Etter en prøvekamp ble jeg tilbudt en toårig kontrakt med førstelaget deres, sier Castelijns.

Den døve hollenderen spiller nå i Vanløse, hvor han også bøtter inn mål. Til tross for sitt handikap, finner han stor glede ved å score mål.

- Jeg blir svært glad når jeg scorer. Og selv om jeg ikke kan høre tilskuerne, kan jeg se at de jubler og det gir meg masse energi, sier Castelijns.


- Fjerner det psykologiske spillet

I sesongens første kamp møtte Castelijns og Vanløse laget HIK og midstopperen Kristoffer Wichmann. Wichmann beskriver sin nederlandske motstander som en atypisk angriper, og sier at han før kampen ikke visste om at Castelijns var døv. Utover i oppgjøret ble det imidlertid svært tydelig at spissen ikke hørte noe. 

- Vanligvis er det jo slik at man snakker masse med sin direkte motspiller, også prøver man å komme seirende ut av de første duellene, samtidig som man får overtaket rent psykologisk, men det ble ikke tilfellet med Jack. Når man står direkte overfor en døv motstander, så fjernes det psykologiske spillet, og det kan jo ha sine fordeler og ulemper, sier Wichmann.

Wichmann setter ord på de åpenbare negative følgene av å være døv, må være å ikke kunne kommunisere med trener og medspillere.

- Utfordringen for Jack må være, hvis han faller litt ut av kampen, så er det vanskelig for ham å forklare sine medspillere hvorfor og hvordan han vil ha en endring. Det samme må være gjeldende hvis en trener endre radikalt på sitt taktiske opplegg underveis i kampen. Det må ligge noen utfordringer der, avslutter HIK-stopperen.

Tilbake
ANNET INNHOLD