Erik Thorstvedt jobber med Champions League for TV 2. Foto: TV 2
Erik Thorstvedt jobber med Champions League for TV 2. Foto: TV 2

Derfor skal du la barna være oppe og se Champions League

«Pappa, kan jeg være lenger oppe og se kampen?» Ja, mener Erik Thorstvedt. I hvert fall en gang i blant.

Diskusjonen er velkjent i norske hjem, og har nettopp gjenopstått på grunn av at Champions League er tilbake. For hva gjør man når kampen ikke er ferdig før ungens planlagte leggetid, men ungen vil selvsagt se kampen. Skal man la sitt fotballivrige barn få se kampen? «Ja, en gang i blant» mener tidligere landslagsspiller Erik Thorstvedt. Den nåværende fotballeksperten i TV 2 mener faktisk at en del av verdens beste spillere har blitt oppmerksom på sitt ønske om å bli profesjonell toppspiller ved å se europeisk toppfotball. 

- Veldig mange av de aller beste spillerne sier at de satt og så på en profesjonell fotballkamp og plutselig tenkte: «det der vil jeg gjøre». Enten at det var en spesiell kamp, en spiller, eller en ting som gjorde at spilleren fikk suget til å ville lykkes. Og et slikt sug kan absolutt komme av å se en Champions League-kamp, sier Thorstvedt som selv satt i studio da Champions League-sesongen ble sparket i gang tirsdag kveld. 

- De som blir veldig gode har ofte en egen «drive». Barn som begynner på fotball kan ha forskjellige årsaker til det, enten på grunn av foreldrene, eller at alle klassekameratene gjør det, men skal man bli virkelig god må det kicke inn en veldig drive for å legge ned innsatsen som trengs. Det innebærer ofte å ville se Champions League-kamper, fortsetter Thorstvedt.

- En belønning

Som den tidligere Tottenham-keeperen påpeker så finnes det mange langt verre interesser her i livet enn fotball. Dermed kan det være greit å belønne en fotballinteressert sønn eller datter med å få se en kveldskamp i Champions League av og til. Kanskje særlig hvis favorittlaget spiller.

- Man skal selvsagt tenke på skole og sånn, men en gang i ny og ned må barna få se Champions League. Jeg opplever at barn og ungdom er ganske skikkelige, dedikerte og at de oppfører seg. Dermed kan de få en belønning av og til, forteller Thorstvedt og skyter inn at det i år også er en kamp som begynner kl 18.55, og at de er enda enklere å få sett.

- Selv de aller klokeste fotballhodene studerer fotball. Til og med Zlatan (Ibrahimovic) var på youtube og så på tips og triks, før han gikk ut og gjorde det selv igjen og igjen, fortsetter Thorstvedt.

Og Thorstvedt, som selv påpeker at han vokste opp i en helt annen tid, var selv ivrig på å oppsøke inspirasjon for å bli bedre. Den gang var det dog ikke store muligheter for å se så mye fotball på TV som vi gjør i dag. Dermed måtte Thorstvedt oppsøke biblioteket og fotballbøker.

Jeg lette fælt etter avsnitt om keepertrening, og husker at Kjell Caspersen ga ut en bok med et treningsprogram fra sovjetiske Lev Yashin. Da stod jeg og øvde på det jeg leste der, så man bruker det man finner, ser og lærer, avslutter Thorstvedt.

Se øvelsen som lærer deg å utfordre som Ronaldo under:

Tilbake
ANNET INNHOLD