Begrepet fotballferdighet må redefineres: - Poenget med fotball, det alle ønsker, er jo nemlig å vinne

Fotballferdighet blir som oftest definert som hensiktsmessige handlingsvalg og handlinger for å skape og utnytte spillsituasjoner til fordel for eget lag. Dette er ikke feil, men litt vagt.

En presisering av den tradisjonelle definisjonen vil kunne være veiledende for trenere når de planlegger sine økter og i diskusjoner om temaet. Det denne definisjonen mangler er formålet. Poenget med fotball, det alle vil oppnå, er å vinne. Gode spillere vinner oftere enn mindre gode spillere. Å definere fotballferdighet uten å nevne det gir liten mening.

 

Les også: Når to barn født samtidig IKKE er like gamle

 

Med denne definisjonen kan noen misforstå konseptet og snakke om at laget som tapte 4-1 egentlig fortjente å vinne fordi de spilte best fotball. Eller at laget som kun sentret kort egentlig var bedre enn laget som vant 8-0. Stort sett kan man si at laget som scoret flest mål til enhver tid fortjente å vinne, for det er det som betyr mest. Ballinnehav, antall skudd og pasninger osv er bare dårlig statistikk som måler noe annet enn god prestasjon. De bør ikke brukes som en unnskyldning på at man egentlig fortjente å vinne.

Tapende lag må finne nye løsninger 

Spillernes mål i hver kamp bør være å vinne. Slipper man inn flere mål i samme kamp fordi man prøver å spille ut bakfra gjennom den dype midtbanespilleren bør man vurdere andre løsninger. Så får man heller øve mer på det på trening før neste kamp. En del av fotballferdighet er å gjenkjenne at noe ikke fungerer og finne nye løsninger. Når motstander presser hver gang vi spiller til vår dype midtbanespiller bør midtstopperne finne andre løsninger rundt dette for å oftere skape målsjanser og unngå å miste ballen så dypt i banen (se illustrasjon). Rigide regler om hvordan man skal spille gir derfor liten mening, både i prestasjons- og utviklingsperspektiv. Treneren må øve på ulike spilleprinsipper i trening, for eksempel at vi skal spille ut gjennom den dype midtbanespilleren når vi kan. Men det bør og finnes alternativer til dette, når det plan A ikke går kan vi prøve å spille ut gjennom plan B eller C. Midtstopperen i scenarioet over bør derfor gjenkjenne at back, indreløper, kant eller spiss kan være bedre pasningsalternativer enn å fortsette å tvinge ballen opp til den dype midtbanen.

Denne vurderingen gjøres på bakgrunn av hva spilleren oppfatter som best for at laget skal vinne kampen. Med dette i bakhodet foreslår jeg derfor en ny definisjon på fotballferdighet:


Oppfatte, velge og utføre aksjoner som setter laget i bedre posisjon til å vinne kampen. De tre dimensjonene; oppfatte, velge og utføre forblir uendret, men det gjøres nå med et mål om å vinne kampen.

Spar to timer i uken ved å bruke Spond til å organisere ditt lagTrene fotballferdighet

Et godt resultat er ofte en konsekvens av en god prestasjon, i hvert fall i en ideell verden. En god prestasjon er et resultat av riktig aktivitet med god kvalitet. Man må derfor trene på riktig aktivitet (fotball) med god kvalitet (man må gjøre sitt beste) for å kunne prestere godt å vinne flere kamper.

 

Du blir god til det du gjør så godt du kan over tid. Prinsippet om spesifisitet står sterkt i fotball. For å være god i fotball må du være god til å vinne kamper, for å bli det må du øve på det hyppig. Det er begrenset overførbarhet til dette i de fleste isolerte øvelser, istedenfor må man spille og konkurrere mye på trening. Gjerne med stor variasjon i antall spillere, banestørrelse og metode for å score.

 

PS: Legg merke til at denne artikkelen kun omfatter fotballferdighet fra en spillers perspektiv. Trenerens jobb er ikke å vinne kampen, men å hjelpe spillerne utvikle ferdigheter til å gjøre det over tid. Slik kan treneren godt forsøke å lære bort en ballbesittende stil hvor man spiller ut bakfra, men det må jobbes med godt og over tid for at spillerne skal utføre det godt i kamp. Om det fører til mål i mot må treneren fortsette å oppmuntre til å gjøre det på denne måten (for øvelse gjør mester), men samtidig forstå at spillerne selv finner andre metoder når motstanderens press er for godt eller viser andre svakheter.
 
Les også: Truls så ingen grunn til å leve lenger, men så ble han dommer og alt endret seg

Tilbake
ANNET INNHOLD