Alle ønsker å føre sitt lag til seier, men kanskje er ikke ballinnehavet så viktig likevel.
Alle ønsker å føre sitt lag til seier, men kanskje er ikke ballinnehavet så viktig likevel.

Ballinnehav er overvurdert - antall skudd er det som øker seierssjansene mest

Mange er opptatt av statistikk i fotball, og mange tror at ballinnehav er den viktigste faktoren for å vinne fotballkamper. Det viser seg faktisk sjelden å være tilfelle.

Egil «Drillo» Olsen er kanskje det fremste eksempelet på at antall pasninger innad i et lag ikke har mye å si for seierssjansene. Man kan til og med ofte høre den tidligere landslagssjefen si at man ofte faktisk må miste ballinnehavet, for å skape sjanser - på kontringer. En undersøkelse gjort av tidligere Premier League-spillere og trenere kom opp med en statistikk som viser seg å være langt viktigere enn ballinnehav: Skuddoverlegenhet.

Skuddoverlegenhet regner man seg frem til ved å se antall skudd eget lag kommer til, delt på antall skudd motstanderlaget kommer til. På Youtube-Kanalen til F&F tester denettopp skuddoverlegen het mot ballbesittelse. I testen må et lag ha minst ti pasninger før de skyter, mens det andre laget må skyte innen 10 sekunder etter de vinner ballen. Laget som måtte skyte raskt gikk seirende ut av duellen, med 3-1, til tross for et ballinnehav på kun 33%. Med sine 43 skudd mot motstandernes 15, sikret de seg likevel en skuddoverlegenhet på 2.87, som tydeligvis var mer enn nok til å sikre seieren. 

- Statistikk forteller ikke noe om hvor bra et lag spiller, men om hvordan et lag spiller. Dermed kan ikke statistikk fortelle deg hvilket lag som vinner, konkluderes det med i testen. Likevel går de langt på vei i å fortelle at skuddoverlegenhet er en langt bedre måling for hvilket lag som har overtaket, enn ballbesittelse.

- Et lag med skuddoverlegenhet har 59% sjanse for å vinne en kamp, mens hvis motstanderen har overtaket er det kun 19% sannsynelighet for at du vinner kampen, konkluderer testen med.

Dermed, i følge F&F, er ballbesittelse en lite viktig statistikk å vektlegge i vurderingen av et lags seiersmuligheter.

Tilbake
ANNET INNHOLD