3 sommertips for treningsivrige barn

Sommeren og ferietid har inntatt landet for fullt, og en del barn begynner sikkert å lengte etter hyppig idrettsaktivitet igjen. Her er noen nyttige tips som de kan bruke sommeren på å tilvende seg for langsiktig utvikling. 

Først og fremst må både barn og voksne huske på at når sommeren kommer så fortjener også de yngste en skikkelig ferie. I tillegg til skole har sesongen har vært lang og man er kanskje litt lei treninger, medspillere og trenere. Siden man også «endelig» har fri fra skolen, kan barna tilbringe tid med venner, og man kan til og med velge å være helt alene for å slappe helt av.


Dette er det mange trenere som ignorerer, og som heller sender med ungdommene egentreningsopplegg i hurtighet, styrke, utholdenhet, i tillegg til å trene langt ut i sommerferien og begynne oppkjøring kun få uker etter. Disse har glemt en viktig ting.

 
Les også: Når to barn født samtidig ikke er like gamle

For å bli god i de fleste idretter må man 1) utøve idretten mye, både som lek og trening, og 2) gjøre sitt beste når trener. For å klare å gjøre sitt beste må man ha overskudd! Og overskuddet brytes ned gjennom perioder med høy aktivitet og/eller mye stress (enten det er i eller utenom treningsmiljøet). For å få igjen overskuddet trengs en ferie, og med den pausen kommer og andre fordeler. For om trenerne gjør ting riktig vil idrettsutøverne savne treningene og lagkameratene før sommerferien er over. Da vil de komme tilbake på trening fullt motivert og klare for å gjøre sin beste hver aktivitet.

 

For å komme dit at spillerne har mer overskudd når ferien er over, bør spillerne følge disse tipsene gjennom sommeren:  

Aktivitet, lek og moro fremfor trening

Her er det viktig å skille mellom å trene og å spille. For å bli god til å spille fotball må du spille mye, det samme gjelder i andre idretter. Av å være god til å spille blir du flink til å trene, av å være flink i trening blir du ikke nødvendigvis flink til å spille. Spill gjerne andre idretter og, disse kan ha overføringsverdi teknisk/taktisk, men det er nok ikke det viktigste. Mentaliteten som utvikles når man konkurrerer med venner er viktig, lekent og dønn seriøst på samme tid. Denne mentaliteten kan utvikles på tvers av idrettsgrener, men fordelen med å prøve andre idretter er at man havner i en posisjon hvor man sannsynligvis ikke er så god. Å spille mot bedre spillere på en slik arena hvor det er lov å gjøre feil, samtidig som alle gjør så godt de kan er veldig utviklende.

 

Når man spiller på sommeren bærer det ofte preg av lek, og man utvikler et mer lekent forhold til idretten. Det er en fin balanse mot resten av den strukturerte treningen andre deler av året. Spill mye 1v1, 2v2, 3v3 eller klassikeren eldst mot røkla i kjent 8v2 format.

 

Egentrening i styrke, fotball eller noe annet er ikke feil, så lenge det tas hensyn til at det ikke er viktigst. La barna og ungdommen ha ferie, la de slappe av, og oppfordre til at de møtes for å spille sammen. En uthvilt og treningsglad gruppe vil og gjøre det mye bedre når treningene starter igjen.

Sov nok

Voksnes innvendige klokker fungerer veldig annerledes enn den hos barn og unge. Derfor misforstår man ofte det å sove lenge som tegn på latskap, det er feil. Ungdoms naturlige søvnrytme er mange timer senere enn hos voksne, derfor utvikler ikke kroppen søvnhormoner før lenge etter voksne. Det er derfor naturlig at de både legger seg og våkner sent. Det er ikke fordi de er late eller fordi de ønsker å snu døgnet. Foreldre bør legge til rette for at det som er lunch for dere blir frokost for ungdommen.

 

Mangel på søvn kan føre til mangel på overskudd, som igjen kan føre til hemmet vekst, hukommelse og evne til læring. Som trener bør du utdanne både foreldre og spillere om viktigheten av å ta dette på alvor! Både i sommerferien og i sesong. 


Tips: Spar to timer i uken ved å organisere ditt lag i Spond

Spis riktig, stort sett

En annen viktig kilde til overskudd er gjennom kosthold. Spiser man riktig legger man til rette for mye energi og god utvikling/prestasjon. Bruk sommeren til å spise mye grønnsaker og annen næringsrik mat. Når man gjør det er det ingen hindringer for å spise «drittmat» og, men det kan man gjøre i tillegg. Ikke istedenfor. Spiser man riktig og nok vil man ikke ha like lyst på så mye annet heller.

 

Et godt kosthold har flere helsefordeler, og disse er nødvendige for å bli så god man kan i idretten sin. Dette har vært en fallgruve for mange talenter tidligere. Bruk sommerferien på å skape gode vaner og å lage ett godt fundament så blir det lettere å følge resten av året og!

Les også: Truls(46) så ingen grunn til å leve lenger, men så begynte han å dømme barn og ungdom

 


Tilbake
ANNET INNHOLD